Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mnogobrojne posljedice

CNN: Zaraženi predsjednik Trump spada u kategoriju najvišeg rizika

trump maska

Najpoznatija američka televizija navodi da vijest dolazi samo nekoliko sedmica pred predsjedničke izbore, odnosno u finalnom dijelu kampanje

Informacija da je predsjednik SAD Donald Trump pozitivan na koronavirus mogla bi imati velike posljedice ne samo po njegovo zdravlje, već i po politička dešavanja i ekonomiju Sjedinjenih Država, analizira CNN.

Najpoznatija američka televizija navodi da vijest dolazi samo nekoliko sedmica pred predsjedničke izbore, odnosno u finalnom dijelu kampanje.

– Ova dijagnoza je najozbiljnija poznata zdravstvena prijetnja jednom aktuelnom američkom predsjedniku u posljednjih više decenija. Sa 74 godine, Trump spada u kategoriju najvišeg rizika za ozbiljne komplikacije od bolesti koja je ubila više od 200.000 Amerikanaca i više od milion ljudi širom svijeta – piše CNN.

Kako se navodi u analizi, njegova zaraza tom bolešću mogla bi se pokazati kao destabilizirajući faktor u ionako nategnutoj političkoj klimi.

Osim toga, berze su pale na vijesti o Trumpovoj zarazi, što znači da bi se ovo moglo odraziti i na ekonomiju.

Trump je posljednji put viđen u javnosti u četvrtak popodne kako se vraća u Bijelu kuću nakon putovanja za prikupljanje sredstava u New Jerseyu.

CNN piše da se nije činio bolesnim, iako nije razgovarao s novinarima dok je ulazio u svoju rezidenciju.

U dopisu medijima jutros oko 1 sat po lokalnom vremenu, predsjednikov liječnik, komandant mornarice Sean Conley, napisao je da je potvrdu pozitivnih testova dobio u četvrtak navečer.

– Predsjednik i prva dama u ovom su trenutku dobro i planiraju ostati u Bijeloj kući tokom svog oporavka – napisao je Conley.

Podsjetimo da su predsjednik i prva dama Melania saopćili da su pozitivni na koronavirus i oboje su u odvojenim porukama poručili da se osjećaju dobro i da će biti u izolaciji u Bijeloj kući.