Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Corbyn: Politika “prvo bombe, potom razgovori” je propala

BRITAIN POLITICS LABOUR PARTY LEADERSHIP

Čelnik britanske opozicijske Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je u petak da nije pacifist i priznao je da je vojna akcija ponekad nužna, dok je pokušavao da osnaži vanjskoplitičke pozicije uoči parlamentarnih izbora narednog mjeseca.

Corbyn, veteranski antiratni aktivist koji se protivi nuklearnom oružju, suočava se s optužbama konzervativaca premijerke Therese May da bi on izložio Britaniju opasnosti ako osvoji vlast.

– Učnio bih sve da zaštitim sigurnost i stabilnost našeg naroda i naše zemlje. Najbolja odbrana Britanije je aktivni angažman u traženju političkih rješenja svjetskih problema – izjavio je on u govoru održanom u Londonu.

– To me ne čini pacifistom. Prihvatam da je vojna akcija, po međunarodnom pravu, istinsko posljednje pribježište, u nekim okolnostima i neophodno – kazao je on, dodajući da će Laburisti ispuniti ciljnu cifru NATO-a od ulagnja dva posto BDP-a u vojsku.

Kritikovao je nedavne “jednostrane ratove i intervencije”, rekavši da je pristup “prvo bombe, potom razgovori” propao i da Britanija ne bi trebala jednostavno slijediti Washington.

– Britanija zaslužuje bolje od jednostavnog izmještanja sigurnosti i prosperiteta naše zemlje u odaje Trumpove Bijele kuće – kazao je on, dodajući da iako želi snažne veze sa Sjedinjenim Državama, on ima svoje mišljenje.

-Zato nema više držanja za ruku Donalda Trumpa, laburistička vlada provodit će robusnu i nezavisnu vanjsku politiku stvorenu u Britaniji, kazao je on, dodajući kako je moguće da je May slušala Trumpove savjete tokom posjete Washingtonu u ovoj godini, prenosi Reuters.