Reakcija nakon otkazivanja marša protiv nasilja nad LGBTI osobama u Sarajevu

lgbt

Povodom vijesti o otkazivanju marša protiv nasilja nad LGBTI osobama u Sarajevu, oglasili su se ambasadori Švedske, Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, šef delegacije EU/EUSR i otpravnici poslova Ambasade Kraljevine Španije i Ambasade Savezne Republike Njemačke, izražavajući podršku ovom maršu, kao i nadu da će uskoro biti organiziran.

– Mi, ambasadori Švedske, Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, šef delegacije EU/EUSR, otpravnici poslova Ambasade Kraljevine Španije i Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, radovali smo se učešću u maršu protiv nasilja nad LGBTI osobama koji je bio planiran da se održi 13. maja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra. Pošto organizatori, nažalost, nisu na vrijeme dobili sve neophodne dozvole, marš se neće moći održati kao što je planirano – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ambasadori vjeruju da bi trebalo biti moguće organizirati ove vrste manifestacija u zemlji u kojoj postoji sloboda okupljanja koja je sadržana u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

– Želimo pokazati našu najveću solidarnost sa Sarajevskim otvorenim centrom i LGBTI zajednicom u Bosni i Hercegovini. Trebalo biti moguće da ljudi slobodno žive svoje živote bez prijetnji nasiljem i bez obzira na njihovu etničku pripadnost, vjerovanje i seksualnost. Nadamo se i očekujemo da će marš uskoro biti organiziran i bit će nam drago da prisustvojemo i iskažemo našu istinsku potporu – navodi se u izjavi koju potpisuju Anders Hagelberg, Nicola Minasi, Edward Ferguson, Lars-Gunnar Wigemark, Javier Blanco i Christian Sedat.