Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Rješavanje pitanja granice između BiH i Srbije od iznimne važnosti

covic vucic 1

Bosna Hercegovina i Srbija se moraju mnogo kvalitetnije povezati kada je u pitanju prometna i energetska infranstruktura i vjerujem da je ovo početak jednog potpuno novog odnosa u saradnji između Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Čović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Vučića, prvog predsjednika Srbije koji je doputovao u zvaničnu posjetu BiH u posljednih više od šest godina, te je izrazio uvjerenje da će se atmosfera i duh dvodnevne posjete srbijanskog predsjednika i njegove delegacije nastaviti u dinamici sa mnoštvom tema “koje dugo opterećuju odnose u BiH i da posluže kao primjeri za druge probleme koje BiH ima sa svojim susjedima”.

Teme razgovora bila je i ekonomska, vanjskoj politici i o objektima koje su dvije zemlje donedavno zajednički dijelile.

“Jednako tako i da se zajednički podržavamo u institucijama koje znače nešto kada su u pitanju međunarodni odnosi za Srbiju, odnosno BiH. Na isti način smo razgovarali i o problemima oko rješenja pitanja granice između BiH i Srbije naglašavajući koliko je to bitno za BiH. Obzirom da smo riješili pitanje granice između BiH i Crne Gore, uvjeren sam da ćemo ovim pristupom, kakav smo danas imali, primarno nas iz BiH, uz ohrabrenje predsjednika Srbije, možemo vrlo brzo doći do zajedničkih rješena, kako bi poslali snažnu poruku svima nama u BiH da se okrene u budućnosti da što manje budemo opterećeni prošlošću”,rekao je Čović.

Tema razgovora bila je i infrastrukturna poveznanost, posebno pitanje povezivanja Sarajeva i Beograda.

“Moramo se mnogo kvalitetnije povezati kada je u pitanju prometna infranstruktura, energetska i jednostavno vjerujem da je ovo početak jednog potpuno novog odnosa u saradnji između Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije”, poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, što je prva njegova posjeta Sarajevu u svojstvu predsjednika.

Srbijanskog predsjednika su ispred zgrade Predsjedništva BiH uz vojne počasti dočekali predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

Nakon posjete Predsjedništvu BiH, srbijanski predsjednik će se sastati i sa rukovodstvom grada Istočno Sarajevo.

Drugog dana posjete, u petak, predsjednik Srbije će imati sastanak sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.