Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović se sastao sa predsjednicom Estonije: Poseban naglasak na aktiviranje MAP-a

Dragan Covic – Kersti Kaljulaid

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović prilikom posjete Estoniji susreo se s predsjednicom te zemlje Kersti Kaljulaid, javlja Anadolu Agency (AA).

Tema sastanka bile su evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine (BiH), s posebnim naglaskom na preostale obaveze za dobijanje kandidacionog statusa za članstvo u Evropskoj uniji (EU), te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO.

Čović je informisao Kaljulaid o napretku BiH na evropskom putu, istakavši potpunu predanost svih političkih aktera u BiH evropskoj budućnosti.

Kazao je, također, kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidacioni status.

Kaljulaid je pohvalila napore BiH kada su u pitanju evroatlantske integracije, te izrazila punu podršku ispunjenju preostalih uslova.

Kako je Estonija 1. jula 2017. preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU, te je kao jedan od prioriteta navela unapređenje evropske otvorene i inovativne privrede razvojem poslovnog okruženja kojim se podržavaju rast i konkurentnost zasnovani na znanju, razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja privrednih odnosa dvije zemlje, navedeno je u saopćenju Predsjedništva BiH.

Također je izražen obostrani interes za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno povezivanja univerziteta iz obje zemlje.

Na kraju susreta, Čović zahvalio je Kaljulaid na gostoprimstvu i pozvao je u posjetu BiH.