zaraza stagnira

Covid-odjeli i dalje puni, a Slovenci se sve manje vakcinišu

ljubljana-ukc-bolnica-covid-korona

Mediji navode da je prošle sedmice broj cijepljenih bio najmanji od januara ove godine, kad cjepiva nije bilo dovoljno

U Sloveniji posljednji val epidemije zadnje dvije sedmice pomalo stagnira, ali se bolnički covid odjeli i dalje pune, dok je procijepljenost dostigla tek polovicu populacije.

Istodobno je u zadnja 24 sata potvrđeno 1227 novih zaraza koronavirusom, što je 21,6 posto pozitivnih nalaza među 5686 testiranih PCR-testovima, a umrlo je pet oboljelih od covida-19, objavila je slovenska vlada na Twitteru u srijedu.

Prije sedam dana bilo je 1.208 novozaraženih, a broj novih potvrđenih slučajeva u jednom danu više manje stagnira već dvije sedmice, no broj onih koji se zbog covida-19 prijavljuju u bolnice ne smanjuje se, dok se procijepljenost povećava puževim korakom i prema zadnjim podacima iznosi 49,8 posto stanovništva koje je dobilo potrebne doze cjepiva.

Ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je kako se nada da će se interes za cijepljenje povećati nakon što je vlada odlučila da se, osim za izuzetne slučajeve i na pismeno izraženu želju ubuduće svi cijepe “sigurnijim” mRNA cjepivima. No, to se za sada nije dogodilo, a mediji navode da je prošle sedmice broj cijepljenih bio najmanji od januara ove godine, kad cjepiva nije bilo dovoljno.

Vlada je u srijedu objavila da je potrebne doze cjepiva dobilo 50 posto populacije, a jednu dozu njih 54 posto. Jednom dozom cjepiva do sada je cijepljeno i 64 posto starijih od 18 godina te 75 posto starijih od 50 godina.

U bolnicama se po podacima vlade od covida liječi 420 pacijenata, 122 od njih je na intenzivnim odjelima, a trenutno je 11.513 aktivnih slučajeva zaraze. Trenutna 14-dnevna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika u Sloveniji pak iznosi 546, što znači da bi zemlja prema pravilima Europskog centra za kontrolu bolesti s tamno-crvene mogla prijeći u sigurniju crvenu zonu s obzirom na epidemiološku situaciju.

Slovenski ministar zdravstva kazao je jučer, nakon neformalnog sastanka europskih ministara zdravstva, da su potrebna usklađena djelovanja i jedinstvena pravila glede cijepljenja protiv covida-19, ali da sve članice preporuke o tome koje je izdala Europska agencija za lijekove (EMA) trebaju prilagođavati lokalnoj situaciji u svojoj državi.

Kad EU djeluje koordinirano, onda je najuspješnija, istaknula je tom prigodom na sastanku i europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Kao velik uspjeh EU-a navela je upravo cijepljenje i strategiju raspodjele cjepiva protiv covida-19 među članicama, a kao glavne faktore uspjeha navela “suradnju i solidarnost”.

Najavila je i donaciju 500 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 zemljama izvan Europske unije do sredine iduće godine, te upozorila na opasnost “pandemije među necijepljenima” ako se tempo cijepljenja u članicama koje u tome zaostaju ne poveća, premda je EU u cjelini u strategiji cijepljenja uspješna jer je punim dozama cijepljeno 75 posto odraslog stanovništva, prenosi Hina.