Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizozemska

Covid pacijente šalju u Njemačku kako bi ublažili pritisak na svoje bolnice

Ukrašene ulice Rotterdama koji tijekom ovih dana djeluje pust
03.12.2020., Rotterdam - Jutro u Rotterdamu, gdje sunce u ovo doba godina izlazi u 8.30. Zbog svjetske pandemije virusa COVID-19 zatvoreni su kafici i restorani, trgovine kasnije otvaraju svoja vrata i alkohol se smije prodavati samo do 20h u hotelima, a na benzinskim postajama je strogo zabranjeno. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Jedan pacijent je u utorak prebačen kolima hitne pomoći iz Rotterdama u bolnicu u Bochumu, a drugi će biti prebačeni kasnije tokom dana, saopćile su zdravstvene vlasti

Nizozemska je u utorak počela da pacijente oboljele od COVID-19 šalje preko granice u Njemačku na liječenje kako bi ublažila pritisak na svoje bolnice koje su prepune zaraženih koronavirusom.

Jedan pacijent je u utorak prebačen kolima hitne pomoći iz Rotterdama u bolnicu u Bochumu, a drugi će biti prebačeni kasnije tokom dana, saopćile su zdravstvene vlasti.

Broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u nizozemskim bolnicama posljednjih je sedmica narastao na najviši nivo od maja i očekuje se da će se dalje povećati.

Njemačke bolnice ukupno su ponudile 20 kreveta za pacijente iz Nizozemske, nakon što su i ranije primali oboljele iz te zemlje.

Planovi nizozemske vlade da uvede dodatne mjere za suzbijanje virusa, koje su uzrokovale višednevne nereda koji su počeli u petak. Uhapšeno je oko 170 demonstranata širom Nizozemske.