potvrđeno

Covid potvrde koje je izdala Srbija važit će u EU

vakcinacija buster dozom – anadolija (5)

Od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje certifikate izdane još u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Evropska komisija (EK) i Srbija uzajamno su priznale covid potvrde za putovanja, objavila je u ponedjeljak srbijanska vlada.

Odluka EK-a stupit će na snagu 16. novembra i Srbija će biti povezana s evropskim sistemom digitalnih certifikata, a njeni certifikati bit će priznati pod istim uslovima kao i ti dokumenti izdani u članicama Unije.

Istovremeno, službeni Beograd prihvatio je evropski “covid pasoš” za putovanja iz EU u Srbiju, objavila je srbijanska vlada, prenosi Hina. Dobre su to vijesti i za veliki broj građana BiH koji su se vakcinisali u Srbiji u proteklom periodu. Svi će dakle sada moći sa tim covid potvrdama putovati nesmetano u EU.

EK je tehničkim ispitivanjima utvrdila da su certifikati o cijepljenju, testiranju i oporavku od covida-19 koje izdaje Srbija u skladu sa sistemom “Digitalni zeleni certifikat” i da je omogućena provjera autentičnosti, validnosti i integriteta certifikata i sadrže potrebne podatke.

U Bruxellesu naglašavaju da je to još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja povjerenja putnika i sigurnih putovanja unutar i izvan EU-a.

Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo raditi zajedno na sigurnom otvaranju, rekao je povjerenik za proširenje EU-a Oliver Varhelyi.

EU priznaje covid potvrde 49 zemalja, uključujući 22 izvan Unije. Osim Srbije, od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje certifikate izdane u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.