Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Crkva Jehovinih svjedoka zataškala seksualno nasilje nad djecom

27/07/2015

Crkva Jehovinih svjedoka u Australiji propustila je policiju izvijestiti o više od 1.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u posljednjih 60-ak godina, doznaje se u ponedjeljak iz istrage Kraljevskog povjerenstva za seksualno zlostavljanje djece u institucijama, pokrenute 2013. godine.

Spomenuto povjerenstvo ima širok mandat za provjeru i nadzor kako vjerskih tako i sekularnih institucija.

Na uvodnom ročištu o slučaju, odvjetnik povjerenstva Angus Stewart je Jehovine svjedoke opisao kao nazadnu sektu s pravilima koja priječe prijavljivanje seksualnih zločina.

“Dokazi će pokazati da od 1.006 navodnih počinitelja seksualnih zločina nad djecom, koje je Crkva Jehovinih svjedoka identificirala od 1950., niti jedan nije prijavljen sekularnim vlastima”, kazao je Stewart. Prema njegovim riječima, to pokazuje praksu Jehovinih svjedoka da zadržavaju informacije o seksualnom zlostavljanju djece u svojim redovima za sebe i ne proslijeđuju ih policiji ili drugim relevantnim tijelima.

Iako je ta crkva u Australiji zbog seksualnog zlostavljanja djece izbacila 401 člana, dopustila je povratak njih 230, a unutar svojih redova je izgradila brojne prepreke koje pokretanje vlastite istrage o tom zločinu čine vrlo kompliciranom. Iz tog razloga Jehovini svjedoci nisu istražili 125 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece jer oni nisu ni došli do njihovog “pravnog odbora”, ističe Stewart.

Broj Jehovinih svjedoka u svijetu dosegao je osam miliona, a u Australiji ih ima 68.000.

Spomenuto Kraljevsko povjerenstvo iznijelo je u prošlosti na vidjelo prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece i u najvišim redovima ortodoksne jevrejske zajednice i katoličke zajednice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.