Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlučna borba Turske protiv ISIS-a: Privedeno blizu 900 osoba

truska vojnik isis

Turske snage sigurnosti vode opsežne antiterorističke operacije u okviru kojih je u proteklih nekoliko dana privedeno 879 osoba i uhvaćeno na desetke stranih boraca u pokušaju da pređu u Siriju i pridruže se snagama ISIS-a.

Zvaničnici turske policije su saopćili da su u okviru borbe protiv ISIS-a samo u Istanbulu privedene 104 osobe, među kojima je 37 stranih državljana. Među privedenima je i Abdulla Abdulayev koji slovi za jednog od glavnih koordinatora ISIS-a za strance u Turskoj.

Policija je u subotu u Ankari privela 26 osoba, među kojima 10 stranih državljana, a i jutros je u turskoj prijestolnici privedeno 15 osoba, među kojima 11 stranaca.

Operacije traju u ukupno 34 turska grada, a do sada je privedeno ukupno 879 osoba koje se sumnjiče da su povezani sa terorističkim organizacija ISIS, PKK, YDG/H i DHKP/C.

Turska graniči sa ratom zahvaćenim Sirijom i Irakom, zbog čega slovi za ključnu liniju kojom strani radikalisti borci odlaze na ratišta u pomenutoj regiji, a turske vlasti su u nekoliko navrata ukazivale na neophodnost intenzivnije obavještajne saradnje unutar međunarodne zajednice kako bi se zatvorili svi koridori koje teroristi koriste na putu ka Siriji i Iraku.

Većina stranih ratnika u Siriju dolazi iz evropskih zemalja, a Turska vodi odlučnu borbu u zaustavljanju tog vala u okviru koje je u istražnim centrima do sada ispitano 4.500 osumnjičenih lica.

Turkske pogranične snage su do sada spriječile ulazak u zemlju za blizu 1.000 osoba, a zbog potencijalnih prijetnji temeljenih na obavještajnim saznanjima ulaz u Tursku je zabranjen za blizu 16.000 osoba iz ukupno 108 zemalja svijeta.

[pull_quote_left] Turske pogranične snage su do sada spriječile ulazak u zemlju za blizu 1.000 osoba, a zbog potencijalnih prijetnji temeljenih na obavještajnim saznanjima ulaz u Tursku je zabranjen za blizu 16.000 osoba iz ukupno 108 zemalja svijeta[/pull_quote_left]

Teroristička orgaizacija ISIS vodi sukobe na teritoriji Sirije i Iraka. Pretpostavlja se da u redovima ove organizacije ima između 40.000 i 70.000 boraca, među kojima 24.000 stranaca, koji dolaze izvan pomenute dvije zemlje. Većina tih stranaca dolazi iz Evrope.

Pretpostavlja se da je iz Turske u redove ISIS-a do sada stupilo između 1.000 i 1.300 terorista, čime ova zemlja nije na listi deset zemalja sa najvećim brojem boraca u toj organizaciji. Turska inače sa Sirijom i Irakom dijeli 1.300 kilometara granice i u njoj živi pretežno muslimansko stanovništvo, a relativno mali pristup turskih državjana u redove ISIS-a analitičari smatraju uspjehom turskih institucija u borbi protiv terorizma.

Turske oružane snage poduzimaju niz mjera u borbi protiv odlaska stranih boraca u Siriju i Irak, pa je tako u pograničnom pojasu iskopano 365 kilometara tranšea, 70 kilometara pješčanog zida, 7 kilometara betonskog zida i na još 22 kilometra granice postavljene različite barijere. Do sada je postavljeno i 90 kilometara žičane ograde, a završetkom projekta uskoro će dužina te ograde biti 145 kilometara.

Turske vojne patrole konstantno patroliraju u pograničnom pojasu, koji je u dužini od 270 kilometara osvijetljen rasvjetom, a traje trend porasta broja turskih vojnika u kriznim južnim i jugoistočnim regijama.

Tenzije na istoku i jugoistoku Turske u porastu su od 20. jula kada se desio niz terorističkih napada, a turske snage sigurnosti počele napade na teroristička uporišta ISIS-a i prokurdske terorističke grupe u toj regiji.