Globus

Svi zaraženi imaju iste simptome

Crnogorski epidemiolozi sumnjaju na 23 slučaja novog soja koronavirusa

01/02/2021

Očekujemo da će vjerovatno jedan dio uzoraka od tih 23 biti pozitivan na novi soj, rekla je Božović

Crnogorske zdrastvene vlasti očekuju da će kod 23 uzorka koje su poslali na analizu u njemačke laboratorije biti izoliran novi soj koronavirusa, priopćila je u ponedjeljak epidemiologinja Marija Božović istaknuvši da se rezultati iz laboratorija u Berlinu očekuju do kraja sedmice.

Ona je podsjetila da je crnogorski Institut za javno zdravlje, zbog nemogućnosti analize u laboratorijama u Crnoj Gori, u Berlin prije sedam dana poslao 40 uzoraka koronavirusa, od kojih se za 23 sumnja da je riječ o novom soju. Bez navedene analize ne može se znati je li riječ o britanskom, južnoafričkom ili brazilskom soju, a svi zaraženi imaju iste simptome, navodi crnogorska epidemiologinja.

“Još uvijek nismo dobili konačne rezultate, očekujemo ih do kraja sedmice. Očekujemo da će vjerovatno jedan dio uzoraka od tih 23 biti pozitivan na novi soj”, rekla je Božović za RTCG, navodeći da će zdravstvene vlasti, nakon što se potvrdi prisustvo novog soja predložiti strože epidemiološke mjere.

Za ulazak u Crnu Goru odnedavno nije potreban negativan test na koronavirus, dok vakcinacija u toj zemlji još uvijek nije počelo.

Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović ranije je najavila da se početak vakcinacije može očekivati najkasnije početkom februara, te da će se prvo koristiti vakcine koje su odobrile zdravstvene vlasti Europske unije. Istodobno vlasti u Podgorici dogovorile su isporuku 150.000 kineskih i 50.000 doza ruskih vakcina.

Nakon što danas crnogorski Institut za javno zdravlje objavi broj novozarežnih, Crna Gora će prijeći brojku od 62.000 stanovnika kod kojih je od početka pandemije potvrđen koronavirus, što čini deset posto populacije te zemlje. Tokom januara u Crnoj Gori dnevni prosjek novih slučajeva infekcije iznosio je nešto ispod 500.

Od početka pandemije od posljedica zaraze virusom Covid-19 preminulo je 805 osoba, više nego 0,1 posto ukupne populacije koja ima 620.000 stanovnika.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, ekonomska kriza koju je proizvela pandemija koronavirusa žestoko će pogoditi Crnu Goru. Crnogorska će privreda, prema riječima Davida Putina, ekonomiste u timu UN-a koji djeluje u Crnoj Gori, biti drugo najviše pogođeno u Europi, odmah nakon španskog.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.