Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Crveni karton” za Mundijal (FOTO)

jermolenko

Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji počelo je 14. juna. Jedan ukrajinski umjetnik je i prije početka prvenstva svojim radovima prokomentarisao ruske domaćine, piše Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Putin smatra da je međunarodno takmičenju u fudbalu prilika da se Rusija pokaže u najboljem izdanju u trenutku kad su odnosi sa zapadom najlošiji još od perioda hladnog rata. Rusi su prije prvenstva čak imali i časove iz “lijepog osmjehivanja” kako bi učinili da se strani posjetioci dobro osjećaju.

Nasuprot tome, ukrajinski umjetnik Andrij Jermolenko vidi ovaj jednomjesečni spektakl kao priliku da se baci svjetlo na zločine Moskve i kršenja ljudskih prava u njegovoj zemlji, ali i širom svijeta.

Inspirisan nasilnom ruskom aneksijom Krima 2014. godine i podrškom naoružanim pobunjeničkim snagama u istočnoj Ukrajini, Jermolenko je kreirao kolekciju (još nedovršenu) provokativnih, alternativnih postera za Svjetsko prvenstvo koja se poput oluje proširila internetom u Ukrajini i Rusiji.

“Znate, kad se savjest probudi, vrlo joj je teško ponovo začepiti usta,” kazao je Jermolenko, dodajući da se nadao da će zvaničnici ukrajinske Vlade uraditi mnogo bolji posao tako što će alarmirati svijet.

“Ali, vidio sam da se niko ne oglašava. Nisam mogao da ćutim.”

Jermolenkove ilustracije koje je objavio na ličnom Facebook profilu su smjele i šokantne. Na jednoj od njih silueta fudbalera šuta loptu u avion koji eksplodira što simbolično prikazuje rušenje putničkog aviona Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine u julu 2014, projektilom za koji su međunarodni istražitelji utvrdili da je ruskog porijekla.

Na drugoj, čovjek u žutom zaštitnom odijelu nogom “pimpla” lubanju – komentar koji je šamar za Rusiju zbog navodnog skoro fatalnog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke, Julije, u Velikoj Britaniji, nervnim otrovom naziva novičok.

​Treća ilustracija predstavlja rusko podržavanje bombardovanja civila u Siriji u ratom razrušenom Alepu: pokazuje igrača koji podmeće nogu drugom igraču dok ovaj nosi krvavo dijete na rukama.

Ali ono što je, možda, Jermolenkova najneprijatnija i najsmjelija ilustracija je prizor koji pokazuje Putina obučenog u trenerku, ruku natopljenih krvlju kako čuči na gomili lobanja.

“Ne možete me zaustaviti, bijednici!” ispisan je tekst kao rečenica koju izgovara.

Krvave slike su postale hit u Ukrajini i, ne iznenađuje, izvrgnute ruglu u Rusiji.

Nakon što ih je ruski državni kanal, Kanal Jedan, pokazao tokom popularnog programa, 60 minuta, Jermolenko je primio prijeteće poruke preko interneta, a njegova Facebook stranica je nakratko zabranjena. Iz Facebooka su rekli da su bili prekršili svoja pravila prije nego što ponovo učinili javnim njegov nalog nekoliko sati kasnije.

Propali pozivi Kijeva na bojkot

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin i sami su pozvali međunarodnu zajednicu na bojkot Svjetskog prvenstva zbog ruske aneksije ukrajinskog dijela poluostrva Krim i ruskih vojnih operacije koje su u toku u istočnoj Ukrajini. Ali apel iz Kijeva nije daleko dobacio.

U pokušaju da se dobije više podrške, podignuto je pitanje ukrajinskih političkih zatvorenika koje drži Rusija. Trenutno, gruba procjena je da 70 ukrajinskih političkih zatvorenika sjedi po ruskom zatvorima. Kako se tvrdi iz Kijeva, mnogi od njih su osuđeni na osnovu lažnih dokaza predstavljenih tokom suđenja.

Među zatvorenicima je i međunarodno priznati režiser Oleg Sencov, stanovnik Krima koji služi 20-godišnju kaznu pošto je optužen za terorizam. Grupe za ljudska prava i sam režiser tvrde da je ovakva presuda politički motivisana.

Preko 30 dana je prošlo od Sencovog štrajka glađu koji je započeo 14. maja, a kojim zahtijeva oslobađanje svih Ukrajinaca. Sencov kaže da je spreman da umre kako bi spasio svoje zemljake.

Jermolenko je nazvao Sencov štrajk glađu “katalizatorom” za njegovu kampanju izvedenu kroz seriju angažovanih postera.

Rizičan put

Ukrajinski zvaničnici, uključujući i ministra spoljnih poslova Klimkina, upozorili su Ukrajince na rizike putovanja u Rusiju zbog utakmica na Svjetskom prvenstvu.

Ipak, vjeruje se da je nekih 5.000 Ukrajinaca kupilo karte za utakmice u Rusiji, kako kaže zamjenik portparola ukrajinskog Parlamenta Irina Heraščenko, koja je takođe upozorila svoje sunarodnike da dva puta promisle prije nego što krenu na put.

“Ne vrijedi niti jedne grivnje [ukrajinska valuta] ili rublja da bi se podržalo bilo šta što se dešava u Rusiji,” dodala je Hereščenko.

Jermolenko ne ide na prvenstvo u Rusiju. Neće ni gledati utakmice na televiziji.

“Volim fudbal, ali neću gledati Svjetsko prvenstvo i nikome ne savjetujem da gleda, da budem sasvim iskren. Zato što ne možete mirno gledati događaj koji je umrljan krvlju čak i kada se radi o veoma lijepom koncertu ili predstavi,” kaže Jermolenko.

“U posljednje dvije godine, Rusija se pokazala kao terorista koji se neće povinovati bilo kojim međunarodnim doktrinama, od hemijskog oružja do miješanja u izbore u drugim zemljama.”

“To je zastrašujuće,” dodaje. “To ja govorim svojim posterima.”