Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čudo tehnike: Rusi napadaju ISIS jurišnim avionima “Suhoj Su-34”

Suhoj Su-34

Mlažnjak zadužen za izvršavanje borbenih operacije ruske vojske je Suhoj Su-34, razvijen pred kraj Hladnog rata, a zamijenio je zastarjele Su-27 borbene avione.

Su-34 trebao je zamijeniti sovjetsku flotu zastarjelih Su-24 jurišnih aviona, no ovo je prvi put da je poslan izvan Rusije, piše Sputnik.

Opremljen s kratkodometnim R-73 projektilima za blisku borbu, Su-34 može nositi i velikodometne, radarski navođene projektile zrak – zrak R-77 RVV-AE.

Rusija je priznala da zračni napadi neće ciljati samo položaje ISIS-a u Siriji, prenosi Independent. Izvještaji govore da su napadnuta i područja pod kontrolom drugih pobunjeničkih grupa. Među napadnutima je i grad Jisr al Shughour koji je utvrda koalicije nekoliko islamističkih grupa koje se zajednički zovu Jayish al-Fateh što znači Vojska osvajača. Među ostalima, toj grupi pripadaju i borci Jabhat al-Nusre što je sirijska verzija al Qaede.

Također ima i Leninec B-004 rešetkasti radar, optimiziran za operacije zrak-zemlja. Taj sustav mu omogućuje ciljanje s udaljenost od 100 kilometara.Za izvršavanje glavnog zadatka ima projektile zrak-zemlja, među kojima su Kh-59ME, Kh-31A, Kh-31P, Kh-29T, Kh-29L i S-25LD, navođene rekete koje mogu pogoditi ciljeve i na zemlji i na vodi.

Satima može ostati u zraku, zahvaljujući velikim spremnicima goriva, kao i opremi za punjenje gorivom u letu. Borbeni mu je radijus preko 1 000 kilometara.

Radi se o stvarno velikom borbenom zrakoplovu, u kojem piloti sjede jedan pored drugoga a borbena nosivost mu je osam tona tereta.

Kako bi normalno radio potrebno mu je puno konjskih snaga, pa se Su-34 koristi s nekoliko Saturn AL-31F turbofan motora s 12.474 kg potiska.

Uz Su-35, Rusija u sirijskom zračnom prostoru koristi i Su-25 i Su-30SM borbene avione.

https://youtu.be/rEm3FQnTL7U