Globus

“Čudotvorni lijek”za djecu ustvari je otrovni izbjeljivač

03/12/2015

Doktori u Srbiji preko medija upozoravaju na opasni “čudotvorni lijek” koji se već duže vrijeme diljem svijeta pa i na ovim prostorima prodaje preko društvenih mreža.

Naime, riječ je o “Miracle Mineral solution” (MMS) otrovnom rastvoru koji se prodaje kao spasonosni lijek za autizam, karcinom, AIDS i druge teške i neizlječive bolesti. Prema tvrdnjama stručnjaka, riječ je o izbjeljivaču koji, ako se na bilo koji način unese u organizam, može dovesti i do smrtnog ishoda.

mms-izbjeljivac1

Ovaj, kako ga još zovu, “čudotvorni rastvor”, koji se najčešće prodaje očajnim roditeljima čija su djeca teško bolesna, zapravo je hlor-dioksid. Pored njega se preporučuje unošenje limunske kiseline da bi se aktivirao.

“Šokiran sam saznanjem da je nekom palo na pamet piti izbjeljivač. To je otrov jer ima korozivno djelovanje i može dovesti do ozbiljnih oštećenja organa. Prvo dovodi do oštećenja digestivnog trakta, čija je krajnja posljedica suženje jednjaka ili želuca. To dovodi do invalidnosti jer čovjek ne može gutati. Mora mu se praviti plastika, otvarati želudac na grlu kako bi mogao jesti ili piti”, upozorio je dr. Dragan Joksović, toksikolog u razgovoru za Blic.

Prema njegovim riječima, varakina, solna kiselina, natrijum-hidroksid su spojevi koji, ako se piju, mogu dovesti do smrtnog ishoda. Vrlo opasno je i mazati ih po koži jer prave ozbiljne opekline, a ožiljci ostaju trajno na tijelu.

mms-izbjeljivac“Miracle Mineral Solution”, navode, ne stiže do crijeva, neutralizira se u želucu, izaziva krvarenje i ostavlja opekline. Društvene grupe u kojima se ljudima s ovih prostora savjetuje “liječenje” ovim izbjeljivačem funkcioniraju godinama i broje više desetaka hiljada članova. Koliko je ovo opasno sredstvo, govori i podatak da je u Velikoj Britaniji bio dovoljan samo jedan slučaj davanja “Miracle Mineral Solutiona” djetetu s autizmom kako bi se na noge podigla čitava javnost. U Kanadi je ovaj rastvor zakonom zabranjen.

“Miracle Mineral Solution” je prvi napravio Amerikanac Jim Humble, koji na svojoj internet stranici tvrdi da to liječi brojne teške bolesti poput raka, AIDS-a, hepatitisa, depresije, autizma… Oboljelima preporučuje da u početku konzumiraju tek po kapljicu lijeka.

“Koliko će vam lijek pomoći, možete osjetiti po tome koliko vam je loše nakon njegovog uzimanja”, savjetuje Humble koji je predstavnik sekte koja sebe naziva “2. postojanje – crkva zdravlja i liječenja”, prenosi Blic.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.