Globus

Švicarska televizija

“Čuju se i pucnji”: Hrvatska policija migrante tuče motkama i vraća ih u BiH (VIDEO)

24/07/2019

Čovjek koji živi blizu "zelene granice" s Hrvatskom za "SRF" je ispričao da često čuje i pucnje i da je više puta svjedočio tome da hrvatska policija protjeruje migrante u BiH

Švicarska televizija “SRF” objavila je još jedan veliki devetominutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i odgovornosti švicarskih vlasti za to što Švicarska kao članica šengenske zone i potpisnica Dublinskog protokola profitira od nezakonite i nasilne politike “pushbacka” koju provode hrvatski vlasti, piše Index.hr.

Autori priloga su Nicole Vögele i Georg Häuser.

Vögele je novinarka koja je već napravila prilog koji je govorio o tome kako hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante preko granice u BiH, dok je Häuser vodio intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojem je ona priznala da Hrvatska provodi takozvanu politiku “pushbacka”.

U prilogu su prikazani novi snimci sa granice Hrvatske i BiH i razgovori sa svjedocima iz Velike Kladuše koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tjera da napuste Hrvatsku, što je sve protivzakonito.

Čovjek koji živi blizu “zelene granice” s Hrvatskom za “SRF” je ispričao da često čuje i pucnje i da je više puta svjedočio tome da hrvatska policija protjeruje migrante u BiH.

Prema procjenama svjedoka na terenu, Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protjera u prosjeku 40-50 ljudi, kršeći tako njihova ljudska prava, prenijela je pomenuta televizija.

Premlaćivanje drvenim motkama

“SRF” je razgovarao i s nekoliko migranata koji su upravo protjerani iz Hrvatske u BiH, dočekujući ih na šumskom putu koji vodi preko granice. Njihova svjedočenja su zastrašujuća.

Govore o tome kako su ih maskirani hrvatski policajci tukli i to motkama i očišćenim granama sa drveća. Pokazali su i svježe povrede na svojim nogama i naročito leđima, koja, kako navode, hrvatska policija posebno voli da udara.

Televizija je opisala i jednu od situacija koja prikazuje, navodnu, brutalnost hrvatske policije.

“Hvatska policija ih je dovela na granicu prema BiH, a onda se osam hrvatskih policajaca postrojilo u špalir – sa jedne strane ih je bilo četiri kao i sa druge. Imali su motke u rukama, a migrantima je naređeno da prođu kroz taj špalir. Kada su krenuli da to urade, hrvatski policajci su počeli da ih udaraju motkama, najviše po nogama i leđima”, javila je televizija.

“SRF” ima snimke tih svježih tjelesnih povreda.

U prilogu se spominje i pismo policajca koji se anonimno požalio pučkom pravobranitelju Lori Vidović da ga šefovi tjeraju da nezakonito i nasilno protjeruje migrante.

Pitanje švajcarske zastupnice

Zanimljiv je i dio koji se bavi odgovornošću švicarskih vlasti koje profitiraju od hrvatske politike prema migrantima. Ističe se da “dvije male zemlje imaju izvrsne odnose”, ali da Švicarska ove godine bilježi manji broj tražilaca azila i to zbog “pushbacka” koji provode periferne članice EU, među njima i Hrvatska.

“SRF” naglašava da je poslanica u švicarskom parlamentu Samira Marti podnijela zahtjev švicarskoj vladi, u kojem od njih traži oglašavanje o tome “da li izbjeglice u Hrvatskoj imaju pristup traženju azila i pravnom sistemu”, a odgovor će dobiti na jesen.

Do sad se iz švicarske vlade moglo čuti da se oni zalažu “za efektivnu zaštitu granice koja ne ide na štetu poštovanja međunarodnih konvencija i evropskih normi ljudskih prava”. Kada je riječ o ponašanju Hrvatske, švicarske vlasti se pozivaju na zvanične izjave iz Zagreba.

Prilog o maltretiranju migranata u Hrvatskoj pogledajte na ovom LINKU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.