Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pronađen kalašnjikov

Cure detalji o ubici iz Splita: Pretukao brata, s majkom provalio u crkvu

zavadlav (1)
Filip Zavadlav

Sve osobe koje se dovode u vezu sa slučajem su od strane policije već gonjene za brojna prekršajna i krivična djela na više osnova

Splitska policija u večernjim je satima pronašla kalašnjikov za koji sumnja da je korišten prilikom jučerašnjeg trostrukog ubistva u centru grada. Oružje je nađeno u kontejneru u Nazorovom prilazu, javlja Dalmatinski portal.

Automatska puška bit će upućena na vještačenje kako bi se potvrdilo radi li se o oružju kojim je počinjeno trostruko ubistvo. Za likvidaciju Marina Paića, Marina Bobana i Jurice Torlaka osumnjičen je 25-godišnji Filip Zavadlav, koji će večeras uz krivičnu prijavu za teško ubistvo i općeopasnu radnju biti predan zatvorskom nadzorniku. Sutra će ga ispitati u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Iz kalašnjikova je jučer ispaljeno 36 metaka.

Splitska policija je danas na press-konferenciji kazala kako su ukupno privedene četiri osobe, uz osumnjičenog još tri osobe koje se ne dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela, ali imaju saznanja o tome šta se događalo.

Kazali su kako sve osobe koje se spominju u slučaju imaju na desetine prekršajnih i krivičnih prijava.

“Sve osobe koje se dovode u vezu sa slučajem su od strane policije već gonjene za brojna prekršajna i krivična djela na više osnova. I za nasilje, i za drogu, i za prijetnje, ali nije bilo međusobnih prijava prijetnji. Dakle, nije bilo prijava da bi počinitelj prijetio ubijenima ili ubijeni počinitelju”, rekli su na press-konferenciji.

Počinitelj imao više krivičnih

O krivičnim prijavama koje je imao počinitelj na press-konferenciji je rečeno jedino da nisu bile vezane uz drogu. Za šta je tačno Zavadlav bio krivično prijavljivan, o tome nisu željeli govoriti.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Index.hr, počinitelja je policija ranije evidentirala kao počinitelja krivičnih djela prijetnje, imovinskih krivičnih djela te nasilja u porodici, ali i kao žrtvu.

Kako je objavio Dnevnik Nove TV, cijela njegova porodica bila je pod prismotrom Centra za socijalnu brigu, a on je bio osuđen na 30 dana zatvora, no kazna mu je preinačena u uslovnu s rokom od šest mjeseci jer je pretukao brata. U periodu od 2013. do 2014. godine Zavadlav je počinio više krivičnih djela krađe, a jednom je prilikom uhvaćen i kako s majkom provaljuje u crkvu.

Objavljen video iz kafića

Dva sata i 45 minuta nakon trostrukog ubistva u Splitu, pripadnici policije upali su u kafić Borsalino na splitskim Skalicama.

U njemu su se u tom trenutku, prema izjavama svjedoka, nalazili 25-godišnji Filip Zavadlav kojeg se sumnjiči za masakr, te njegovi otac i brat. Mirno su ispijali kafu.

Iz snimke se ne vidi sam čin hapšenja ubice. No, vidi se postupanje policije.

Na kratkoj snimci koju je napravio jedan od gostiju kafića vidljivo je kako su policajci prilično smireni, te nema potrebe da koriste silu, što se poklapa s današnjim izjavama vrha splitske policije prema kojima Zavadlav pri hapšenju nije pružao otpor.