Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Dvostruki standardi prema žrtvama na Kosovu i Metohiji

dacic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da međunarodna zajednica i dalje primjenjuje dvostruke standarde u odnosu prema žrtvama na prostoru Kosova i Metohije i ocijenio da je slučaj bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, uhapšenog u Francuskoj po srpskoj potjernici, test za Evropu.

“Ako će političke odluke biti važnije od toga da li je neko ratni zločinac ili ne, postavlja se pitanje da li je kažnjavanje ratnih zločina cilj za koji se Evropa zalaže ili se to primenjuje samo na Srbe”, rekao je Dačić prilikom posjete Spomen-sobi “Kosmetske žrtve” u prostorijama Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Dačić je istakao da Srbija nikad nije osporavala potrebu da svi koji su počinili ratne zločine, bez obzira na nacionalnost, odgovaraju, te dodao da su jedino Srbi proglašavani za odgovorne.

“Zločini protiv Srba su maltene opravdavani. Činjenica da nema osuđenih Albanaca pred Haškim tribunalom i da su pobijeni svedoci protiv albanskih terorista, da razne zemlje ne poštuju poternice govori da i dalje postoje dvostruki standardi i da se legalizuje pravo nekoga da ubija Srbe”, istakao je Dačić.

Dačić je rekao da nema informacija da je neko iz državnih organa Srbije sakrivao dokaze protiv Haradinaja, a da bi, ako bi se takve tvrdnje potvrdile, to bio “najteži zločin prema srpskim žrtvama”.

On je naglasio da Srbiju očekuje široka aktivnost na međunarodnom planu kako bi se onemogućio prijem samoproglašenog Kosova u Unesko.

“Način glasanja u Unesku je takav da se ne računaju uzdržani glasovi. Ne znam kako će se sada ponašati SAD, ali ranije smo imali veliki pritisak zapadnih zemalja na države koje nisu priznale Kosovo da budu uzdržane. Mi smo uspeli da ubedimo Japan, Koreju, Kolumbiju, koje su priznale Kosovo, da budu uzdržane, a ne možemo da ubedimo Makedoniju i Crnu Goru, i zato sam pogođen”, rekao je Dačić.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da će nadležni organi Srbije uložiti napore u prikupljanju što više dokaza i činjenica o počiniocima zločina na Kosovu i Metohiji, kao i da će ih proslijediti novoformiranom Sudu za ratne zločine OVK.

U Spomen-sobi “Kosmetske žrtve” u Beograđanki, izložene su fotografije 2.500 Srba, Goranaca, Roma i Albanaca kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji od 1998. godine.