Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Srbija će odbraniti sebe i pomoći odbrani RS-a

dacic33

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić održao je konferenciju za medije gdje je govorio o planovima vlade Srbije, ali i komentarisao sutrašnji referendum u RS-u, prenosi N1.

Dačić je izvijestio o boravku vlade Srbije na konferenciji UN-a, kao i o narednim planovima. Kazao je da se premijer Srbije Aleksandar Vučić trenutno nalazi u Beču na sastanku o migrantskoj krizi.

“Premijer nije naročito zadovoljan sastankom u Beču gdje se govori o migrantskoj krizi. Mi nećemo graditi zidove, ali to nas sve dovodi u tešku situaciju, pošto zemlje u gornjem dijelu balkanske rute imaju određene zaštitne mehanizme koji sprečavaju protok migranata. Dovode nas u situaciju da postanemo žrtva migrantske politike evropskih zemalja. Prošle godine je kroz našu zemlju preko 700.000 migranata, a ove godine već preko 100.000”.

Glede sutrašnjeg referenduma, Dačić je kazao:

“Znate stavove Srbije, najvažnije je da se sačuva mir i da referendum prođe mirno i da se nakon toga svako okrene svom životu. Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i RS. U narednim mjesecima ćemo raditi na nastavku evropskih integracija, a očekujemo i izvještaj o napretku Srbije koji bi trebao biti podnijet u narednim mjesecima u EU”.

Dodao je da Srbija neće prihvatiti bilo kakve prijetnje.

“Na teritoriji Srbije su 91. i 92. godine održani referendumi muslimana za autonomiju Sandžaka. Nisam primjetio da je tada bilo ko iz međunarodne zajednice oštro reagovao kao što sada reaguju kada je riječ o referendumu u RS. Ne prihvatamo nikakve prijetnje i potvrdilo se da sam bio upravu, jer svi kažu da on (Halilović) nema nikakvu funkciju. U izjavi Bakira Izetbegovića se vidjelo da on podržava takve stavove”.

“Jel Srbija treba da ćuti? Moja obaveza je da štitim nacionalne interese Srbije a ako se nekome to ne sviđa, neka traži moju smjenu”, kazao je Dačić.

Dodao je da niko ne želi rat, ali da ne može prešutiti na prijetnje.

“Ko želi rat? On (Halilović) je rekao da će vojno poraziti RS, ja mu i sad kažem da neće moći jer će Srbija odbraniti sebe i pomoći odbrani RS-a. I šta je u tome loše? Nama je stalo do mira, ali ako u BiH prebrojavaju koliko Srbi imaju pušaka i pištolja i ako su službe bezbjednosti naredile najviši stepen obrade prema Srbiji, šta je to? Mi nećemo zaoštravati odnose, ali što više branite svoje interese više će vas poštovati”.