Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dalaj lama: Ima nekih problema u SAD-u, naći ću se s Trumpom

dalaj-lama

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama izjavio je danas da bi volio posjetiti izabrang američkog predsjednika Donalda Trumpa, što će vjerovatno naljutiti Kinu koja tog Nobelovca smatra opasnim separatistom.

Govoreći tokom posjete Mongoliji i upitan o američkim izborima, Dalaj lama je rekao da je SAD oduvijek smatrao “vodećom nacijom slobodnog svijeta”.

“Mislim da ima nekih problema u SAD-u, zato ću ići naći se s novim predsjednikom”, rekao je Dalaj lama novinarima ne navodeći na koje probleme konkretno misli, prenosi Hina.

Osudio je retoriku iz predizborne kampanje.

“Mislim da kandidati tokom kampanje imaju veću slobodu izražavanja. No, jednom kada su izabrani, kada imaju odgovornost, tada moraju iznijeti svoju viziju, svoj realan plan”, istaknuo je.

Na početku četverodnevne posjete Mongoliji, za koju su njene vlasti rekle da je isključivo vjerskog karaktera i da neće biti sastanaka s političkim liderima, prognani tibetanski duhovni vođa je u manastiru Gandantegčenlin (Gandantegćenlin) govorio o materijalizmu.

Predsjednik Barack Obama susreo se s Dalaj lamom u Bijeloj kući u junu, unatoč upozorenju Pekinga da će to naškoditi bilateralnim odnosima.

Kina smatra Dalaj lamu separatistom, iako on sam ističe da samo traži autonomiju za svoju himalajsku domovinu Tibet koji je kineska komunistička vojska “miroljubivo oslobodila” 1950.