Tragedija u Hrvatskoj

Dan nakon rođendana s prijateljem poginuo u stravičnoj nesreći

nesreca

Troje mladih u srijedu je malo poslije 1 sat iz Vele Luke krenulo prema Blatu. Udaljenost između ta dva mjesta samo je desetak kilometara

“Strašno. Dva mlada života su izgubljena”, u šoku su ponavljali mještani Vele Luke.

U ovom malome mjestu na otoku Korčuli svi se poznaju i nitko nije ostao ravnodušan na vijest o pogibiji dvojice mladića, Franje Stipkovića (31) i Matea Jukice (25), piše portal 24sata.hr.

Kobnog jutra s njima je u vozilu bila i 22-godišnja Ivana Brižić, također iz Vele Luke. Troje mladih u srijedu je malo poslije 1 sat iz Vele Luke krenulo prema Blatu. Udaljenost između ta dva mjesta samo je desetak kilometara. Mercedes dubrovačkih registracija vozio je Stipković. Jukica je sjedio na mjestu suvozača, a Ivana je bila na stražnjem sjedištu.

Foto: Dubrovački vjesnik

U blizini raskrižja, najvjerovatnije zbog neprilagođene brzine, izgubio je nadzor nad vozilom i izletio s ceste. Vozilom su prvo udarili u betonski zid uz rub kolnika, a nakon toga i u kameni zid. Potpuno smrskani automobil nakon prevrtanja se zaustavio na ograđenoj zemljanoj površini.

Na mjesto događaja odmah su izašli vatrogasci, i to iz čak tri dobrovoljna vatrogasna društva – Blato, Vela Luka i Smokvica.

Na mjestu nesreće dočekao ih je strašan prizor. Od Mercedesa je ostala tek hrpa neprepoznatljivog lima u kojem je bilo zarobljeno dvoje ljudi. Prvo su krenuli izvlačiti djevojku, koja je preživjela udarac. Kako se saznaje, uprkos teškim ozljedama bila je pri svijesti te je mogla komunicirati s vatrogascima. Nju je helikopter prevezao do splitske bolnice, gdje su je zadržali na liječenju. Vatrogasci su zatim krenuli izvlačiti vozača, koji je od siline ozljeda preminuo na mjestu. Bio je zarobljen ispod volana.

Foto: Dubrovački vjesnik

Suvozač Mateo Jukica (25) ispao je iz vozila. Njegovo tijelo pronašli su 60-ak metara od automobila, na parkiralištu obližnje pekare nekoliko sati kasnije kad se razdanilo.

Tijela dvojice mladića prevezli su na patologiju u Dubrovnik radi obdukcije. Ivanu Brižić smjestili su u KBC Split u Jedinici intenzivnog liječenja. Njezino stanje, prema riječima njezinih poznanika, jučer je bilo stabilno. Svi troje živjeli su u Vela Luci te ih mještani dobro poznaju.

– Franjo je pomorac. Ima suprugu i dvoje male djece. U utorak mu je bio rođendan, a u srijedu u jutarnji satima je poginuo. Nemam riječi – šokirano je ponavljao njegov prijatelj. Niko od potresenih sugovornika s kojima smo jučer razgovarali nije nam znao reći zbog čega su išli u Blato.

– Nisu sigurno išli nigdje u kafiće slaviti jer u ovo doba iz aponoći na otoku ništa ne radi. Jesu li išli kod nekoga doma ili su trebali koga pokupiti, stvarno nemam pojma – kazali su nam.

Mateo Jukica školovao se na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Dan prije slavio rođendan

– Prije dvije-tri godine pristupio je vojsci i postao ročnik. Imao je dječačko lice i zarazan, širok osmijeh. Uvijek je bio nasmijan – govori njegov poznanik ne skrivajući tugu. Dodaje da je Mateo imao starijeg brata, a Ivana mu je bila “rodica”.

Što se tiče Ivane, kažu da ima anđeoski glas zbog čega je često nastupala na priredbama. Između ostalog više je puta sudjelovala na humanitarno-zabavnim manifestacijama.

Policijski očevid na mjestu događaja potrajao je do jutarnjih sati. Nakon očevida policija je izvijestila kako je uzrok nesreće, najvjerojatnije, prebrza vožnja. Ovo je druga prometna nesreća koja je u dva mjeseca Korčulu zavila u crno. Blaćani su se nedavno oprostili od 21-godišnjaka koji je smrtno stradao tijekom nesreće s traktorom. Bilo je to 20. rujna u popodnevnim satima.

Mladić je poginuo, a dvoje ljudi starih 17 i 18 godina teže su ozlijeđeni, izvijestila je tad Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.