Globus

Danas presuda “računovođi iz Auschwitza”

15/07/2015

Sud u Lüneburgu, gradu na sjeveru Njemačke, objavit će danas presudu u procesu protiv nekadašnjeg oficira SS-a, 94-godišnjega Oskara Groeninga, poznatoga kao “računovođa iz Auschwitza”. Može dobiti do 15 godina zatvora, ali je zbog njegove starosti malo vjerovatno da će u zatvoru i završiti.

Početkom jula tužitelj je zatražio tri i po godine zatvora za Groeninga, bivšeg računovođu u Auschwitzu, kojem se u Njemačkoj sudi za “saučesništvo” u istrebljenju 300.000 mađarskih Jevreja u gasnim komorama.

[pull_quote_right]Groening je priznao je da je pomagao u prikupljanju i prebrojavanju novca od logoraša u okviru svog zadatka da vodi bilješke o imovini opljačkanoj od zarobljenika u Auschwitzu[/pull_quote_right]

Tužitelj grada Hanovera Jens Lehmann uzeo je u obzir “mali doprinos” optuženika i “nezamisliv broj žrtava” kako bi odredio svoj zahtjev u toku suđenja bivšem nacisti.

Tužitelj je optužio Groeninga da je “pomagao nacističkom režimu da izvuče ekonomsku korist iz masovnih ubistava”, šaljući novac deportiraca u Berlin i da je pomagao pri selekciji na ulazu u logor deportiraca koji su ocijenjeni kao sposobni za rad i drugih koji su odmah ubijeni.

Optuženi Groening je 21. aprila na suđenju rekao da snosi moralnu krivicu za zločine počinjene u logoru smrti, ali da je na sucima da odluče da li će on biti osuđen kao saučesnik u ubistvu.

Oskar Groening

Na uvodnom ročištu, Groening je priznao je da je pomagao u prikupljanju i prebrojavanju novca od logoraša u okviru svog zadatka da vodi bilješke o imovini opljačkanoj od zarobljenika u Auschwitzu.

Oskar Groening optužen je za deportiranje 425.000 ljudi u logor iz okupirane Poljske između maja i jula 1944. Najmanje 300.000 ih je ubijeno u gasnim komorama.

Tužbu je podnijelo 55 osoba, većinom preživjelih i rodbina žrtava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.