Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dani bijele trake obilježeni u centru Zagreba

bandić

Okupljanjem na Trgu bana Jelačića u centru Zagreba uz dijeljenje bijelih traka završeno je obilježavanje Dana bijele trake uz podršku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Bandić je poručio kako je sramota da su se u BiH dogodili genocidi nakon Drugog svjetskog rata. Poručio je kako je obilježavanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru 1992. godine čin sličan nacističkom obilježavanju Židova.

[yuzo_related]

Zločini počinjeni u tri prijedorska logora, Omarska, Trnopolje i Keraterm, na Haškom sudu nisu okarakterizirani kao genocid iako je ubijeno 3.173 civila, od toga 256 žena, sto djece, a protjerano je preko 51.000 stanovnika Prijedora. N

apravljeno je 69 masovnih grobnica, a 51 objekt poslužio je za utamničenje tamošnjih Bošnjaka i Hrvata.

„Tražimo podršku građana Zagreba kako bi utjecali na svijest vlasti u Prijedoru, jer su na vlasti isti ljudi, da dođe do promjene politike. Ne optužujemo srpski narod, nego vlast iz toga vremena. Želimo oprost i pomirenje“, poručio je Zakarija Gavranović, predsjednik Udruge Hrvatski dom, Ljubija.

Dani bijele trake održavaju se u znak sjećanja na 31. svibnja 1992. godine kada su srpske vlasti nasilno preuzele vlast u Prijedoru i donijeli odredbu emitiranu putem radija po kojoj svi nesrbi, odnosno Bošnjaci i Hrvati, moraju biti obilježeni bijelim trakama, kao i sve nekretnine u njihovom vlasništvu.