Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danilo Medina drugi put izabran za predsjednika Dominikanske Republike

Danilo Medina

Danilo Medina dobio je drugi četverogodišnji mandat predsjednika Dominikanske Republike. Prema preliminarnim rezultatima, za Medinu je na izborima u nedjelju glasalo 62 posto birača, prenosi Anadolu Agency.

Medinina pobjeda na izborima znači i konsolidaciju u redovima Dominikanske oslobodilačke partije koja je na vlasti od 2004. godine.

U predsjedničkoj utrci Medini je glavni konkurent bio kandidat Moderne revolucionarne partije Luis Abinader, koji je osvojio 36 posto glasova.

Nešto prije ponoći u nedjelju, izborna komisija je prebrojala glasove sa oko 25 posto biračkih mjesta. Saopćila je kako su izbori protekli u najboljem redu, međutim postoje i oni koji tvrde kako su kupovani glasovi i vođena kampanja ispred biračkih mjesta.

Najmanje jedna osoba je ubijena i četiri ranjenje u tučnjavi pristalica Dominikanske oslobodilačke partije i njihovih protivnika.

U izborima je učestvovalo 26 političkih stranaka, a pravo glasa imalo je oko 6,7 miliona birača. Biralo se i 190 poslanika, 32 senatora, 158 gradonačelnika i 1.164 vijećnika.