Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preuzmite besplatnih 50 eura i zaradite na dionicama Amazona

Chamath Palihapitiya

Samo u posljednih godinu dana, tržišna vrijednost Amazona se skoro duplirala rastom sa 175 milijardi dolara na današnjih 338 milijardi.

Prema mišljenju Chamatha Palihapitiye, CEO-a Social Capital kompanije i jednog od bivših rukovodioca u Facebooku, Amazon bi u narednoj deceniji mogao više nego da duplira svoju vrijednost zahvaljujući njihovoj cloud platformi, Amazon Web Services (AWS).

AWS je postao najprofitabilniji dio poslovanja Amazona u proteklih godinu dana, ostvarujući oko 9% ukupnog prometa ali i 56% ukupnog operativnog profita u posljednjem kvartalu. Operativni prihod ovog odsjeka u posljednja tri mjeseca porastao je 211% na 604 miliona dolara i time doprinjeo ukupnom neto profitu od 513 miliona dolara. Poređenja radi, prije samo godinu dana kompanija je ostvarila gubitak od 57 miliona dolara. Ukoliko AWS nastavi na ovaj način da povećava profit Amazona, postaće ozbiljna pretnja svojim cloud rivalima.

Besplatnih 50 eura možete preuzeti na ovom LINKU.

Prošle nedelje cijena akcija Amazona porasla je 1.8% nakon što je ovaj gigant online trgovine uveo novu video uslugu sličnu Alphabeth-ovom YouTubeu. Od utorka prošle nedelje vlasnici naloga u mogućnosti su da koriste uslugu Video Direct Service.

Ovom uslugom korisnici će biti u mogućnosti da postavljaju video klipove besplatno ukoliko su pretplatnici Amazon Prime paketa, dok će zarađivati kroz procenat od naplate oglasa.

Sa druge strane Amazon je u međuvremenu postao i dominantan na tržištu maloprodaje nakon što su njegovi najveći rivali, Target i Macy's, objavili razočaravajuće rezultate za prvi kvartal ove godine.

Snaga Amazona se može vidjeti na mnogim poljima, kao što su impresivan rast zarade po akciji, rast neto prihoda i zarade.