Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dankinja ratovala protiv ISIS-a u Siriji, na povratku kući oduzeli joj pasoš

Joanna Palani 2

Joanna Palani (22) mlada je Dankinja kurdskog porijekla koja je na svjetske naslovnice dospjela prije godinu dana kada je napustila fakultet da bi se pridružile kurdskim snagama u borbama protiv ISIS-a, piše engleski tabloid Daily Mail.

Joanna Palani 3Ona je bila jedna od mnogih ljudi iz Evrope koji su otišli ratovati u sirijski grad Kobane, poznat po tome da je od septembra 2014. do januara 2015. godine bio pod opsadom ISIS-a. Iako je većina grada uništena te je stanovništvo masovno pobjeglo u Tursku, zadnjih mjeseci traje obnova grada koji je prije sukoba brojao 45.000 stanovnika.

Nakon završetka najžešćih sukoba Joanna se vratila u Dansku, gdje joj je danska obavještajna služba PET oduzela pasoš kako se više ne bi vratila u Siriju.

“Oduzeli su mi pasoš, stoga sam u dilemi da li ima smisla vraćati se u vojnu službu.”

Joanna Palani 1

Palani je također istakla na svom Facebook profilu kako joj nije jasno zašto se na nju primjenjuje pravilo “stranih boraca” zamišljeno da spriječi danske državljane u pridruživanju terorističkim grupama.

“Kako mogu biti prijetnja Danskoj ako sam član regularne vojske koju Danska trenira i pomaže u borbi protiv Islamske države?” – pita se Palani.

Danski ministar pravosuđa Soren Pind istakao je da je pravilo jasno, ali da Palani ima mogućnost osporavanja odluke pred sudom.

Joanna Palani

U međuvremenu, proces obonove Kobanea ide izuzetno sporo, a prekidan je i novim napadima – tako su 25. juna džihadisti ISIS-a izveli u Kobanima jedan od najsmrtonosnijih napada od početka sukoba, kad je u detonacijama tri auto-bombe poginulo oko 220 kurdskih civila.