Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

viši sud u beogradu

Danko osuđen jer je tokom rata u BiH ubio bračni par bošnjačke nacionalnosti

visi-sud-beograd-birn

Ramo i Tima Vranjača bili su jedini civili Bošnjaci koji su ostali u Brodu na Drini jer su svi njihovi sugrađani iz straha napustili Brod na Drini, ali Ramo i Tima su bili stari, Ramo je bio bolestan, teško se kretao, i zbog toga su mislili da ih niko ne bi povrijedio

Viši sud u Beogradu osudio je Danka Vladičića na devet godina zatvora zbog ubistva starijeg bračnog para bošnjačke nacionalnosti u njihovom stanu u Brodu na Drini, u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, tokom rata 1992. godine, javlja Detektor.

Sud je danas proglasio Danka Vladičića krivim za ubistvo Rame i Time Vranjače počinjeno u naseljenom mjestu Brod na Drini 18. avgusta 1992., te ga osudio na devet godina zatvora.

Sudija Mirjana Ilić kazala je da je sud na osnovu iskaza svjedoka utvrdio da je Vladičićev motiv zločina “osveta za smrt njegovog rođaka u ratu”.

“Ramo i Tima Vranjača bili su jedini civili Bošnjaci koji su ostali u Brodu na Drini jer su svi njihovi sugrađani iz straha napustili Brod na Drini, ali Ramo i Tima su bili stari, Ramo je bio bolestan, teško se kretao, i zbog toga su mislili da ih niko ne bi povrijedio”, rekla je Ilić.

Vladičićev rođak Dragomir Krnjojelac, pripadnik Vojske Republike Srpske, poginuo je na frontu 8. avgusta 1992. godine.

Deset dana kasnije, prema navodima optužnice, Vladičić je ušao u stan Rame i Time Vranjače u Brodu na Drini i ubio ih. Njihova tijela do danas nisu pronađena.

U optužnici nije bilo precizirano da li je bio pripadnik bilo koje policijske ili vojne jedinice, a sam Vladičić je rekao da tokom rata nije bio član nijedne oružane grupe.

Viši sud u Beogradu je tokom suđenja utvrdio da Vladičić nije bio pripadnik nijedne oružane grupe.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju u Bosni i Hercegovini podiglo je optužnicu protiv Vladičića u februaru 2019. godine, a srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je slučaj te ga je optužilo u februaru 2021. godine.

Vladičić je na početku suđenja negirao optužbe.

Današnja presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.