pandemija

Danska najavljuje dodatne mjere zbog povećanja broja slučajeva COVID-19

danska

Danska premijerka Mette Frederiksen naglasila je da opasnost od COVID-19 još nije prošla i zatražila je od stanovnika te zemlje da ograniče zabavu i socijalizaciju

U Danskoj, gdje je u protekla 24 sata registrovano 859 zaraženih koronavirusom, vlada je najavila dodatne mjere, prenosi Anadolu Agency (AA).

Danska premijerka Mette Frederiksen naglasila je da opasnost od COVID-19 još nije prošla i zatražila je od stanovnika te zemlje da ograniče zabavu i socijalizaciju.

Frederiksen je rekao da je u okviru dodatnih mjera obavezna upotreba maski u tržnim centrima, obrazovnim ustanovama i sličnim zatvorenim javnim mjestima, a prodaja alkohola zabranjena je nakon 22 sata.

Frederiksen, koja je uvjeravala da će raditi na tome da Dansku na najbolji način izvuče iz krize, najavila je da je zabranjeno okupljanje pojedinaca u grupama od više od 10 ljudi.

Ministar zdravlja Magnus Heunicke također je rekao da će se sa sve većim brojem slučajeva broj pacijenata s COVID-19 koji se liječe u bolnicama brzo povećavati, a kapacitet od 405 kreveta dodijeljenih za liječenje COVID-19 u cijeloj zemlji će se povećati za još 300.

Direktor Državnog instituta za serum Kaare Molbak naglasio je da 95 posto smrtnih slučajeva sa simptomima COVID-19 u Danskoj nisu ljudi s hroničnim bolestima i naglasio da epidemiju ne treba shvatiti olako.

Prema najnovijim podacima, na COVID-19 testirano je 2.723.093 ljudi. U posljednja 24 sata COVID-19 otkriven je kod 859 ljudi, ukupno 38.622.

Od početka pandemije oporavilo se 31.295 osoba, a preminulo je 697.