Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

treći val jenjava

Danske vlasti ne vide razlog da daju dodatne doze vakcine građanima

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech
08.11.2021., Zagreb - Ilustrativna fotografija cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvodjaca Pfizer/BioNTech. Zdravstveni djelatnik u zastitnom odijelu i gumenik rukavicama rukuje s bocicom koja predstavlja cijepivo protiv COVID-a

Procjena Zdravstvene uprave je da su tri doze vakcine pružile dobru zaštitu štićenicima staračkih domova i osobama starijim od 85 godina i da je odlučeno da nije potrebno da im se daju dodatne vakcine

Zdravstvene vlasti u Danskoj saopćile su u petak da razmišljaju o “smanjenju” programa vakcinacije protiv koronavirusa u zemlji na proljeće i da ne vide razloga da daju dopunske doze djeci ili odraslim građanima zbog rizika od teškog obolijevanja od COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Danska zdravstvena uprava je u saopćenju iznijela obrazloženje da treći val zaraze jenjava “zbog velikog imuniteta stanovništva”.

“Veoma visoka pokrivenost vakcinama u Danskoj, posebno sa trećom vakcinom, znači da možemo da se nosimo sa sve većom infekcijom bez ozbiljne bolesti”, navodi se u saopćenju Vladine agencije, prenosi AP.

Prošlog mjeseca danska Vlada je rekla da nudi vakcinaciju četvrtom dozom starijim odraslim osobama i drugim ugroženim građanima, jer se situacija s pandemijom pogoršala zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa.

Međutim, procjena Zdravstvene uprave je da su tri doze vakcine pružile dobru zaštitu štićenicima staračkih domova i osobama starijim od 85 godina i da je odlučeno da nije potrebno da im se daju dodatne vakcine.

Bolette Soborg, direktorica odjela i glavna liječnica, rekla je da je kraj zime još jedan razlog za odlaganje četvrte doze.

Samo nekoliko zemalja širom svijeta počelo je davati četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa ili je najavilo planove za to.

Danska je proširila svoj program vakcinacije na djecu od pet do 11 godina u novembru, kada je delta varijanta bila dominantna i postojao je strah da bi mladi mogli zaraziti starije generacije.

Agencija je saopćila da razmatra “smanjenje čitavog opšteg programa vakcinacije kasnije na proljeće”.

“Naravno da ćemo pomno pratiti epidemiju i spremni smo da promijenimo odluku ako, suprotno očekivanjima, ovog proljeća dođe do četvrtog proljetnog vala ili novih zabrinjavajućih varijanti”, navodi se u saopćenju agencije.

Danska je ovog mjeseca ukinula većinu ograničenja protiv koronavirusa nakon što su zvaničnici rekli da više ne smatraju COVID-19 “društveno kritičnom bolešću”.

Zvaničnici su rekli da, iako se omikron varijanta širi u skandinavskoj zemlji, ona ne predstavlja veliki teret za zdravstveni sistem.

Ove sedmice, zemlja je prijavila blagi pad broja novih sedmičnih slučajeva.