BiH

saopštenje za javnost

SDA: Visoki predstavnik bez odlaganja mora poništiti neustavne zakone izglasane u NSRS

11/02/2022

Apeli i verbalne osude nisu dovoljni. Svako odlaganje konkretnih poteza samo dodatno ohrabruje SNSD da nastavi sa nasrtajima na Ustav BiH, što može imati nesagledive posljedice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira

Zakoni o VSTV-u, imovini i lijekovima koje je Narodna skupština RS usvojila direktan su napad na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti poništeni i stavljeni van snage, stoji u saopštenju Stranke demokratske akcije.

– Visoki predstavnik je dobio jasnu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoje ovlasti i instrumente koji mu stoje na raspolaganju i od njega očekujemo da to učini bez odlaganja, ne čekajući javne rasprave ili eventualno objavljivanje zakona u službenom listu, poručili su.

– OHR je 2009. godine u sličnoj situaciji poništio protivustavne akte Narodne skupštine RS koji su se odnosili na prenos nadležnosti i sa takvom praksom treba nastaviti, jer je to obaveza koja im je data Dejtonskim sporazumom.

– Apeli i verbalne osude nisu dovoljni. Svako odlaganje konkretnih poteza samo dodatno ohrabruje SNSD da nastavi sa nasrtajima na Ustav BiH, što može imati nesagledive posljedice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira.

– Međunarodna zajednica svojom pasivnošću i popustljivošću ne bi smjela ponoviti greške iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kada nije na vrijeme reagovala i zaustavila Radovana Karadžića. Posljedice pasivnosti, nažalost, bile su tragične, poručili su iz SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.