Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Danski parlament odbio prijedlog o priznanju palestinske države

Gaza
Foto: YASSER QUDIH/XINHUA/Pixsell

Ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen ranije je kazao da danska vlada ne može priznati palestinsku državu jer nema jedinstvenu funkcionalnu vlast niti kontrolu nad vlastitim teritorijem

Danski parlament u utorak je odbacio prijedlog o priznanju palestinske države te podupire stajalište vlade po kojemu za to nisu ispunjeni uvjeti, premda su u utorak odluku o priznanju donijele Španija, Irska i Norveška.

Izrael, koji je u sve većoj izolaciji nakon više od sedam mjeseci sukoba s palestinskim militantima iz Hamasa koji vlada Gazom, žestoko je reagirao na evropske poteze vezane uz priznanje Palestine.

Prijedlog ljevičara

U Danskoj su prijedlog iznijele četiri ljevičarske stranke.

Članica parlamenta Sascha Faxe rekla je da njezina stranka ‘Alternativa’ smatra kako je priznavanje palestinske države jedini način za postizanje trajnog mira na Bliskom istoku.

-Velika većina danskih političara slaže se da na Bliskom istoku neće biti trajnog mira bez rješenja sa dvije države, rekla je u parlamentu aludirajući na priznanje Palestine uz Izrael, dodavši kako smatra da je priznanje način kojim će se omogućiti prava običnim Palestincima.

Ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen ranije je kazao da danska vlada ne može priznati palestinsku državu jer nema jedinstvenu funkcionalnu vlast niti kontrolu nad vlastitim teritorijem.

Rasmussen nije sudjelovao u raspravi u utorak, no kazao je kako se nada da će Danska jednog dana moći dati potporu palestinskoj državi.