Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dobit će značajan novac

Danski zatvori pretrpani, dio osuđenih kriminalaca prebacit će na Kosovo

zatvor (1)

Dogovor, koji još mora odobriti parlament, predviđa da će Kosovo dobiti 210 miliona eura za kapitalna ulaganja, ponajprije u obnovljive izvore energije

Danski zatvori su pretrpani, pa će ta zemlja dio osuđenih kriminalaca izmjestiti na – Balkan! Naime, Danska će poslati do 300 zatvorenika u zatvor na Kosovu i zauzvrat finansijski pomoći razvoju zelene energije u toj zemlji, rekla je u četvrtak kosovska ministrica pravosuđa.

Dogovor kojim se želi ublažiti pritisak na danski zatvorski sistem izaziva dileme u pogledu tretmana zatvorenika. Danska vlada tvrdi da će biti jednako tretirani kao i u Danskoj.

To je dio planova koje je ove sedmice predstavila danska vlada, a koji predviđaju ulaganje više novca u zatvorski sistem kako bi se ublažio problem odljeva zaposlenika i najvećeg broja zatvorenika od 1950-ih, dijelom zbog jačanja nasilja bandi.

Tristo kosovskih zatvorskih ćelija namijenjeno je osuđenim kriminalcima koji potiču iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Kazne će služiti u Gnjilanu na istoku Kosova, rekla je kosovska ministrica pravosuđa Albulena Haxhiu naglasivši da zatvorenici nisu visokorizični.

Dogovor, koji još mora odobriti kosovski parlament, predviđa da će Kosovo dobiti 210 miliona eura za kapitalna ulaganja, ponajprije u obnovljive izvore energije.

Desetogodišnji ugovor bit će potpisan sljedeće sedmice, rekla je ministrica.

“Ista prava kao u zatvorima u Danskoj”

Danski ministar pravosuđa Nick Hekkerup rekao je kako je uvjeren da će ljudska prava zatvorenika biti poštovana u skladu s međunarodnim standardima.

“Vrijedit će posve jednaka pravila kakva vrijede u zatvorima u Danskoj”, rekao je za danske medije.

Kosovo u ovome trenutku ima 1.642 zatvorenika u 11 zatvora i pritvornih centara, koji mogu primiti oko 2.400 ljudi.