Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: Akcija nije završena, oni koji prijete Turskoj dobit će odgovor

greek-air-force-intercepts-turkish-military-planes-over-the-aegean-sea_4812_720_400

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da antiteroristička akcija koju je pokrenula Turska još uvijek nije završena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Akcija će biti nastavljena sve dok budu postojale prijetnje po Tursku”, rekao je Davutoglu novinarima na aerodromu u Ankari, prije odlaska u Istanbul gdje se sastao sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Oni koji prijete Turskoj dobit će odgovor”, poručio je turski premijer.

Njegove izjave su uslijedile samo nekoliko sati nakon što je Turska izvela nove zračne napade protiv terorističkih organizacija ISIS i PKK.

Turska policija diljem zemlje već drugi dan provodi antiterorističku u kojoj je, prema podacima koje je iznio turski premijer, privedeno ukupno 590 osoba uključujući najmanje 37 stranaca osumnjičenih za povezanost sa terorističkim organizacijama u Turskoj. Policija je danas provela akciju u Istanbulu, Adani, Adiyamanu, Izmiru, Konyi, Ankari, Manisi, Kocaeliju, Tunceliju, Erzincanu i Sanliurfi.

“Akcija će biti nastavljena sve dok budu postojale prijetnje po Tursku”, rekao je Davutoglu novinarima na aerodromu u Ankari, prije odlaska u Istanbul gdje se sastao sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom

Osim toga, turski borbeni avioni već drugu noć zaredom bombardovali su mete terorističke organizacije ISIS-a na teritoriji sjeverne Sirije, kao i mete terorističke organizacije PKK na sjeveru Iraka.

Odluka turskih vlasti o bombardovanju položaja ISIS-a donesena je 23. jula na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim je predsjedavao premijer Davutoglu.

U napadu izvedenom tog dana iz pravca Sirije na vojne položaje u pograničnom pojasu u gradu Kilisu poginuo je oficir turske vojske, a dvojica narednika su ranjena, na što su turske snage odgovorile kotranapadima.

Pogranični grad Kilis se nalazi na tursko-sirijskoj granici u neposrednoj blizini gradića Suruca u kojem je u ponedjeljak izveden teroristički bombaški napad u kojem su život izgubile 32 osobe, a koji je prema preliminarnim istragama bio djelo ISIS-a.