Davutoglu: Borit ćemo se dok terorizmu ne dođe kraj

davutoglu123

Turski premijer Ahmet Davutoglu osudio je današnji samoubilački bombaški napad u Istanbulu kao nehumani akt koji su izveli “centri terorizma”, poručivši da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv takvih grupa.

– Nijedan teroristički centar neće postići svoj cilj ovakvim monstruoznim napadima. Naša borba će se nastaviti s istom odlučnošću sve dok terorizmu sasvim ne dođe kraj – navodi se u njegovom pisanom saopćenju, prenosi Reuters.

Istovremeno, turski mediji javljaju da su među poginulima u jutrošnjem napadu u Istanbulu tri Izraelca i jedan Iranac, prenosi AFP.

Najmanje pet osoba je poginulo, a 36 ranjeno, među kojima i 12 stranih državljana, u samoubilačkom bombaškom napadu koji je jutros izveden u glavnoj trgovačkoj i turističkoj zoni u centru Istanbula.

Preliminarni podaci ukazuju da je za napad odgovorna zabranjena Radnička partija Kurdistana ili neki njen ogranak, rekao je visoki turski zvaničnik za Reuters.

Eksplozija je odjeknula u ulici Istikal, koja predstavlja pješačku zonu s brojnim međunarodnim radnjama i šoping centrima.

Napad se dogodio samo šest dana nakon bombaškog napada u Ankari, u kojem je ubijeno 37 osoba, a za koji je odgovornost preuzela ekstremistička grupa Jastrebovi slobode Kurdistana (TAK), zaprijetivši novim napadima protiv turskih sigurnosnih snaga, prenosi Tanjug.