Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu, Merkel, Tusk i Timmermans u izbjegličkom kampu u Gaziantepu

merkel davutoglu

Premijer Turske Ahmet Davutoglu, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kao i potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans danas će posjetiti izbjeglički kamp u Gaziantepu, na jugu Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Kamp osnovan 2013. godine prostire se na 145.000 metara kvadratnih, a u njemu živi 4.818 sirijskih izbjeglica. Od dana osnivanja do danas u kampu je rođeno 363 djece. S druge strane, gotovo dvije hiljade djece porijeklom iz Sirije pohađa nastavu.

Davutoglu, Merkel, Tusk i Timmermans će se nakon posjete kampu pridružiti ceremoniji povodom otvaranja programa pomoći Turske i EU sirijskim izbjeglicama koji će se održati na Univerzitetu Gaziantep.

Prema podacima Direkcije za hitne i vanredne situacije Republike Turske (AFAD) u kampu se nalazi i sportska dvorana, park za djecu, prodavnica, te drugi objekti.

Turska je do sada svoja vrata otvorila za oko tri miliona sirijskih izbjeglica, kojima je omogućila i besplatno pružanje zdravstvenih usluga. Na zbrinjavanje izbjeglica po standardima Ujedinjenih naroda (UN) potrošeno je oko deset milijardi dolara.