Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: Sukobi u Siriji i Iraku što prije moraju stati

davutoglu123

Turski premijer Ahmed Davutoglu izjavio je kako sukobi u Siriji i Iraku trebaju biti zaustavljeni u kratkom roku, te da moraju biti uklonjene prepreke ispred volje naroda.

Davutoglu se obratio građanima turskog grada Afyonkarahisara, a tom prilikom se dotakao sukoba u Iraku i Siriji.

“Sukobi u Siriji i Iraku se trebaju odmah zaustaviti, nasilje i zločini moraju stati. Prepreke ispred volje naroda moraju biti uklonjene, a demokratija treba biti funkcionalna”, poručio je turski premijer.

On je istakao kako Turska nastavlja sa iskrenim naporima u izgradnji mira, te da je krajnje vrijeme da se naprave koraci orijentirani ka miru i dogovoru, radi sadašnjosti i budućnosti cijele regije

“Sve zemlje koje su uključene u ovaj proces moraju pokazati istinske napore za mir, jer regiji više nije potreban sukob, nego mir i dogovor”, kazao je Davutoglu.

Osvrnuo se i na nedavnu napetost između Turske i Iraka, u vezi sa edukacionim kampom Bašika, koji se nalazi sjeveroistočno od Mosula.

“Potpuno je jasna misija naših vojnika u tom kampu. Naši vojnici tamo educiraju našu braću Arape, Kurde i Turkmene iz Mosula kako bi zaštitili svoj grad, a ta edukacija se vrši u okviru međunarodnih odluka”, rekao je Davutoglu.

Naglasio je kako je Turska oduvijek poštovala suverenitet i teritorijalni integritet Iraka.

Kamp Bašika, koji su formirale turske oružane snage na zahtjev iračkog premijera Haydara Al-Ibadija, je edukacioni kamp koji je u centru pažnje bio sredinom decembra prošle godine kada je Ibadi tražio da se turske snage povuku iz ovog kampa. Turske snage tada su se djelimično povukle iz kampa na sjeveru Iraka. Inače, turske oružane snage obučavaju kurdske peshmerge koje u sjevernom dijelu Iraka vode borbu pritiv ISIS-a.