Savjetodavno vijeće za BiH u SAD-u: Dodik utire opasan put

dodik

Dok se srpsko rukovodstvo u Bosni i Hercegovini priprema za obilježavanje “Dana Republike Srpske”, međunarodna zajednica bi trebala ponovo procijeniti svoju strategiju u BiH i zapitati se “koliko daleko je predaleko”, navodi se u saopćenju Savjetodavnog vijeće za BiH u SAD-u (ACBH).

Posljednja provokacija vodstva Republike Srpske direktno krši nedavnu odluku Ustavnog suda BiH, koji je ovaj praznik proglasio neustavnim jer diskriminira nesrpske stanovnike u RS-u.

– Ovo teško kršenje odluke suda samo je posljednje u nizu ozbiljnih prijetnji RS-a bosanskohercegovačkom teritorijalnom integritetu i predstavlja direktno kršenje Daytonskog sporazuma, koji služi kao ustav zemlje – navodi se u saopćenju.

Tokom vremena nestabilnosti, međunarodna zajednica bi trebala obratiti pažnju na ono što se događa u jugoistočnoj Evropi. Dok se mnoge balkanske zemlje još uvijek oporavljaju od nedavnih katastrofalnih poplava ili se bore s izbjegličkom krizom, predsjednik RS-a Milorad Dodik utire opasan put za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i prijeti otcjepljenjem u 2018. godini.

Ovo posljednje je još jedna od provokaciju u nizu agresivnih poteza koje podsjećaju na nesigurnost u 1990-im i održavaju mogućnost budućeg oružanog sukoba. U ozračju nestabilnosti, Rusija je pronašla odanog saveznika u Dodiku jer je on jedini evropski lider koji je podržao rusku aneksiju Krima.

Utjecaj Rusije na RS također je ugrozilo put BiH ka euroatlantskim integracijama jer RS kontinuirano blokira ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

– Uime svih zabrinutih građana Sjedinjenih Država, Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu podržava američku i evropsku politiku ujedinjene, multietničke i demokratske Bosne i Hercegovine i snažno osuđuje bilo kakvo izvrtanje činjenica onoga što se dogodilo u BiH od 1992. do 1995. godine – ističe se u saopćenju.

Vijeće smatra da se teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine treba zaštititi i podstiče prijatelje i saveznike u američkoj vladi i u Evropskoj uniji da zauzmu čvršći stav u zabranjivanju kršenja Daytonskog sporazuma. Česta kršenja Ustava Bosne i Hercegovine od strane RS-a samo mogu poslužiti kao pokretač budućeg sukoba i pomažu u daljem unapređenju nestabilnosti u cijeloj jugoistočnoj Evropi.

ACBH je nezavisna, neprofitna organizacija posvećena promoviranju interesa bosanskih Amerikanaca i radi na poboljšanju odnosa između Sjedinjenih Država i BiH. ACBH se zalaže za demokratsku, multietničku i nedjeljivu BiH s primarnim ciljem integracije BiH u EU i NATO.