Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada SAD-a ponovila: Odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati

ambasada sad

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini apelovala je na vlasti u RS-u da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH koji je ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, javlja N1, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osjetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH – kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.
Kako su naveli, Ustavni sud BiH dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

– Apelujemo na vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave navedenog praznika bile u skladu sa tim zahtjevom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštovati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja – saopćili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.