Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedmica klimatske diplomacije

Delegacija EU: Klimatske promjene su direktna i egzistencijalna prijetnja

delegacija eu

Istaknuto je da će Evropska unija i dalje reafirmirati izraženu posvećenost Pariškom sporazumu kao suštinskom multilateralnom okviru kojim se reguliraju globalne aktivnosti na suočavanju s klimatskim promjenama

U Evropskoj uniji, ali i cijelom svijetu, obilježava se Sedmica klimatske diplomacije s ciljem podizanja svijesti o toj značajnoj temi, a u fokusu ovogodišnje Sedmice su mladi i njihov angažman na klimatskim aktivnostima.

Globalni pokret mladih za klimatske aktivnosti je znak rastuće svijesti u društvima da su klimatske promjene danas goruća realnost i ukoliko se ne bude djelovalo sada to će se sve više odražavati na budućnost mladih, njihove djece i unučadi.

– Klimatske promjene su direktna i egzistencijalna prijetnja. One nisu ograničene na bilo koju zemlju i za njihovo ublažavanje je potreban kolektivan odgovor – navedeno je u izjavi Delegacije EU i šefova misija država članica EU u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da će Evropska unija i dalje reafirmirati izraženu posvećenost Pariškom sporazumu kao suštinskom multilateralnom okviru kojim se reguliraju globalne aktivnosti na suočavanju s klimatskim promjenama.

– EU će nastaviti angažman s partnerima kako bi se zajednički izazov klimatskih promjena rješavao multilateralno i uz snažnu finansijsku podršku – rečeno je

Od sada do 2020. godine, potpisnice trebaju raditi na domaćim politikama da bi se u potpunosti implementirali utvrđeni doprinosi smanjenja emisija na državnom nivou.

Stoga je neophodno da potpisnice pripreme dugoročne strategije u skladu sa sveukupnim ciljevima Pariškog sporazuma da bi dale potrošačima, investitorima i biznisima potrebne signale za ubrzanje transformacije ka klimatski neutralnoj i otpornoj budućnosti.

– Snažno podstičemo sve aktere u Bosni i Hercegovini da unaprijede svoje aktivnosti i primjene sveobuhvatan pristup kako bi osigurali održivost za prosperitetniju, čistiju i zdraviju budućnost generacija koje dolaze – naglašeno je u izjavi Delegacije EU.