Polarizirajuća kampanja

Demokrate bi mogle Trumpu zagorčati život

amerika izbori 2018

Prvi rezultati su pokazali da su republikanci pobijedili u Senatu, a demokrati osvojili većinu u Zastupničkom domu

Ovi izbori za Kongres SAD-a su elektrizirali Amerikance kao nijedni ranije. Savezne države su javile da je izlaznost bila rekordna, a na nekim izbornim mjestima su ljudi satima stajali u redu da bi dali svoj glas, piše DW.

U velikom broju izbornih okruga trka između kandidata je bila rame uz rame. Posebnu pažnju privlači Zastupnički dom. Kako se čini, tu će Demokratska stranka imati čvrstu većinu. Zastupnica te stranke Nancy Pelosi je izjavila: „Postigli smo povijesnu pobjedu. Ovo nije pobjeda za našu stranku već za vrijedne američke obitelji. Ovo je pobjeda za našu zemlju. Ona predstavlja moć našeg Ustava. Pobjeda je čast za muškarce i žene u uniformama i čast za ambicije naše djece.”

Nancy Pelosi želi preuzeti dužnost predsjednice Zastupničkog doma. U tom slučaju bi bila važna protivnica američkog predsjednika Donalda Trumpa. Republikanac Charles King Mallory, koji je dugi niz godina bio šef Aspen instituta u Berlinu, je kazao da bi većina koju su osvojili demokrati mogla zagorčati život Trumpu: “Ako se njima na primjer ne sviđa Trumpova vanjska politika, Zastupnički dom jednostavno može obustaviti financiranje, kao što je to bilo u vrijeme Ronalda Reagana 80-ih godina. Prema jednom skoro nepoznatom zakonu iz 20-ih godina oni imaju pravo zahtijevati predsjednikovu poreznu prijavu. Imaju i pravo pokrenuti istragu. A to bi u ovom slučaju za gospodina Trumpa moglo biti vrlo neugodno.”

Trumpova većina u Senatu

Trump je upravo to htio spriječiti. Zbog toga je sve snage upotrijebio u izbornoj borbi za svoje republikance, a demokrate označavao kao opasnost za zemlju. Glavna motivacija birača je bila: Trumpa podržati ili ga oslabiti. Jedna biračica je to ovako formulirala: „Ne mogu podnijeti njegov stav o pravima žena. Glasala sam za karakter – a on karakter nema.” Drugi glasači, oni koji ga podržavaju, pak kažu: “Pokušavamo ispraviti stvari u Washingtonu.”

Bilo kako bilo, predsjednik Trump i njegovi republikanci su uspjeli: dobili su većinu u Senatu. Demokrati su, na primjer, izgubili važna mjesta u Senatu u Sjevernoj Dakoti i Indiani. Tamo je Mike Braun slavio svoj uspjeh: “Mi konzervativci, predvođeni predsjednikom Trumpom, moramo dokazati da naš način razmišljanja funkcionira, da ono što funkcionira u Indiani, funkcionira također i u ostatku Amerike. Mislim da mogu tome doprinijeti.”

Pitanje je sada samo što će stranke učiniti s ovim uspjehom. S većinom u Senatu predsjednik Trump može i dalje provoditi svoje političke ciljeve, kao što je, na primjer, postavljanje konzervativnih sudaca u savezne sudove. O svemu pak drugom on mora razgovarati s demokratima, što otvara pitanje koliko su obje strane spremne na kompromise, nakon žestoke i polarizirajuće kampanje.