Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlatna groznica u BiH

Za istraživanje zlata država dodijelila pet puta veće zemljište od dosadašnjeg

zlato

Radi se o veoma bogatom kraju, ističu iz Adriatic Metalsa

Britanska kompanija Adriatic Metals dobila je dozvolu nadležnih oragana u BiH da proširi istraživanje dragocjenih metala u našoj zemlji.

Iz kompanije su saopštili da im je za istraživanje dragocjenih metala na području centralne BiH dodijeljeno pet puta veće zemljište od dosadašnjeg.

Radi se o veoma bogatom kraju, ističu iz Adriatic Metalsa te napominju da im je dugoročni cilj uspostavljanje rudarskih kapaciteta i razvoj ovog sektora u BiH. Aktuelna istraživanja u BiH su na vrhu liste prioriteta, dodali su.

Ova kompanija već ima jednu koncesiju na području Vareša gdje su nedavno došli do otkrića velikih količina dragocjenih metala.

Tako su u oktobru na ovom području otkrivena 2,4 grama zlata na tonu zemljišta, kao i 187 grama srebra, što se smatra izuzetno bogatim nalazištem. U toni zemljišta otkriveno je i 9,5 posto cinka i 4,9 posto olova.

Kompanija je do sada na području Vareša raspolagala zemljištem veličine 83 hektara, a sada su im dodijeljena 452 hektara.

Prikaz proširenog područja za istraživanje zlata

Na većini ovog zemljišta nije bilo nikakvih istraživanja još od 60-tih godina prošlog stoljeća.

O novoj dozvoli nadležnih organa u BiH da se prošire istraživanja govorio je i direktor Adriatic Metalsa, Geraint Harris.

„Odobrenje koje smo dobili rezultat je konstruktivnog rada našeg tima u BiH i saradnje sa nadležnim institucijama. To pokazuje da u BiH postoji pozitivno okruženje za investicije u rudarski sektor, pogotovo u općini Vareš i Zeničko-dobojskom kantonu“, naveo je Harris.