Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika pobjeda

Demokrate zadržale kontrolu nad Senatom i bez ponavljanja izbora u Georgiji

biden yt

Sa pobjedom Mastove i nakon pobjede demokratskog senatora Marka Kellyja na reizboru u Arizoni, demokrate će kontrolisati najmanje 50 mjesta u Senatu, a uz glas potpredsjednice Kamale Harris sada imaju potrebnu većinu od 51

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas da se osjeća dobro zbog nastavka svog predsjedničkog mandata poslije izbora 8. novembra, nakon što je Demokratska partija uspjela da zadrži kontrolu u Senatu.

Projekcije NBC-a pokazale su da demokratska senatorka Chaterine Cortez Masto pobjeđuje na reizborima u Nevadi, što omogućava Demokratama da zadrže kontrolu nad Senatom sa najmanje 50 mjesta i bez ponovljenih izbora u Georgiji najavljenih za 6. decembar. Tamo je u prvom krugu Democrata Raphael Warnock imao prednost od oko 35.000 glasova u odnosu na Republikanca Herschela Walkera.

Sa pobjedom Mastove i nakon pobjede demokratskog senatora Marka Kellyja na reizboru u Arizoni, demokrate će kontrolisati najmanje 50 mjesta u Senatu, a uz glas potpredsjednice Kamale Harris sada imaju potrebnu većinu od 51.

Reuters javlja da su Republikanci blizu osvajanja kontrole nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, dok se nastavlja prebrojavanje glasova.

Biden je rekao da se osjeća dobro nakon vijesti u Nevadi i da se raduje svom radu u ostatku mandata, saopšteno je iz Bijele kuće.

Američki predsjednik ističe da na sastanak sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom sada dolazi u jačoj poziciji, dodajući da su obojica uvijek imali direktne razgovore, prenosi RIA Novosti.

Portparol Bijele kuće Karine Jean-Pierre najavila je ranije da će se Biden i Xi Jinping sastati sutra na Baliju uoči samita G20 kako bi razgovarali o nizu regionalnih i globalnih pitanja, uključujući održavanje linija komunikacije i upravljanje konkurencijom.