Globus

beograd

Demonstrante vodi ultradesni nasilnik Boško Obradović, to koristi samo Vučiću

17/03/2019

Nakon njihovog upada u zgradu RTS-a, predsjednik Srbije poručio demonstrantima – “Siledžije, naišli ste na tvrd orah”

Ako misle da nasiljem mogu ostvariti političke rezultate, varaju se. Naišli su na tvrd orah. Država Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrožava bilo koga. Ako misle siledžijstvom, fizičkim napadima na ljude ostvariti političke rezultate, grdno se varaju. Ja se borim za Srbiju, ne plašim se njih, tajkuni hoće ponovo na vlast, jer se boje i jer su opljačkali cijelu Srbiju. Nije mi problem to reći javno, ljudi u Srbiji mogu vidjeti koliko su Đilas i Jeremić opljačkali, a Obradović je običan sitan fašist i nasilnik”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, nakon što su u subotu navečer kada je grupa demonstranata upala u zgradu Radio-televizije Srbije protesti protiv njegove vladavine izmakli kontroli.

Dok je Vučić govorio, okupljeni su klicali: „Zdravo slobodni Beograde, zdravo slobodna Srbijo“. Čuli su se i povici „lopove“, „ostavka“, „gotov je“… Pozivali su Vučića i da iziđe i obrati se okupljenim demonstrantima, no on to nije učinio.

Politička situacija u Beogradu i Srbiji eskalirala je tokom proteklog vikenda nakon što su napetosti rasle iz sedmice u sedmicu. U kojem smjeru sve to ide pokazao je i subotnji protest „1 od 5 miliona“, 15. u nizu, kada je dio demonstranata nasilno ušao u prostorije RTS-a. A sve je počelo kao i svaki prethodni protest kada su organizirane protestne šetnje Beogradom. Plan je bio da u sklopu te šetnje demonstranti na dva sata blokiraju zgradu RTS-a i tako ukažu na činjenicu da državna televizija ignoriše proteste koji iz subote u subote okupljaju sve veći broj građana i šire se širom Srbije.

U jednom trenutku grupa demonstranata, među kojima je bio i predsjednik političke stranke Dveri Boško Obradović, ušla je u RTS. Za njima je krenuo dio protestanata, a onda su se u RTS-u našli i lideri opozicije.

– Mislim kako to, izuzev čina Obradovića, nije bilo planirano nego se sve dogodilo spontano – rekao je jedan beogradski novinar za Večernji list, koji je želio ostati anoniman, pojašnjavajući šta se događalo u subotu u RTS-u.

Na snimkama unutar prostorija RTS-a vide se demonstranti, Obradović koji se okupljenima obraća megafonom, ali i demonstrant s fantomkom preko lica kao i osoba s motornom pilom u rukama. Čuli su se i povici „Vučiću, lopove“, „Tražimo ostavke“, „Uhapsite Vučića“, „Bujoševiću, odlazi“ … Na fasadu zgrade RTS-a bačena su jaja. Okupljeni su prije svega tražili ostavku generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića kojega smatraju jednim od najodgovornijih za to što državna televizija ne izvještava o demonstracijama, ali i za činjenicu što opozicija ne može dobiti priliku da iznese svoja mišljenja u njihovim programima. Zanimljivo je i kako je u vrijeme nasilnog ulaska demonstranata RTS normalno emitirao svoj program i puštao filmove i serije. Ubrzo se pojavila policija, žandarmerija kao i specijalna policija pa su demonstrante izveli iz zgrade pri čemu je jedna osoba i uhapšena.

– Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dijela sudionika protesta „1 od 5 miliona“ koji su upali u zgradu RTS-a prijeteći novinarima i urednicima javnog servisa. Ovaj vandalski čin Đilasa, Obradovića, Jeremića jasno pokazuje da od prvog dana planiraju izazvati nerede želeći na nasilan način smijeniti legitimno izabranu vlast. Srbija je demokratska zemlja u kojoj građani imaju pravo mirno demonstrirati, ali niko nema pravo demolirati javni servis i ugrožavati živote novinara. Država neće tolerirati nasilje – rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Poslije subotnjih događaja postavlja se i pitanje ko zapravo organizira protest „1 od 5 miliona“. Naime, protesti su započeli nakon što je pretučen lider političke stranke “Levica Srbije“ Borko Stefanović. Iz subote u subotu oni su bili mirni i održavali su se bez ijednoga incidenta, ali niko od političara nije se nametnuo kao nekakav lider opozicije u borbi protiv Aleksandra Vučića i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Tokom upada u zgradu RTS-a kao lider demonstranata postavio se Boško Obradović koji predstavlja ultradesničarsku stranku Dveri. S obzirom na sve to, sada mnogi postavljaju i pitanje odlaze li protesti u Beogradu u neželjenom smjeru, odnosno, kreće li radikalizacija protesta koja bi mogla dovesti i do određenih sukoba na ulicama.

Vidjelo se to i danas kada se za vrijeme konferencije za novinare predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ispred zgrade predsjedništva održavao još jedan protest. Dok je Vučić govorio čuli su se razni povici i zvuci zviždaljki. Ponovno je došlo do naguravanja i koškanja s policijom, a bačen je i suzavac. Tražene su smjene čelnika RTS-a, ali i Vučića i cijele vlade Srbije. Demonstranti su prošli sve zaštitne ograde i probili se do samih ulaza u zgradu Vlade, gdje su im ulaz priječili policajci svojim tijelima. Koliko je situacija bila ozbiljna, govori i podatak da su novinari poslije konferencije morali ostati u zgradi predsjedništva jer su svi ulazi i izlazi bili blokirani. Demosntranti su najavili i to da ništa nije gotovo i da vlast u Srbiji treba očekivati nove proteste.

– Kada imate predsjednika koji odbija bilo kakav razgovor s opozicijom, a kojima je osnovni zahtjev da se preciziraju uvjeti izbora, onda je ovo očekivan scenarij. Izvještavanje medija u Srbiji je stravično. Nisu pomogle ni izjave Vučića koji dodatno podgrijava atmosferu. Govorilo se kako protesti nemaju rezultata, a samim tim niti svrhe. Sada se to sve mijenja – rekao je zastupnik u Skupštini Srbije Žarko Korać.

Ipak, usprkos svemu istaknuo je da ne očekuje eskalaciju situacije u Srbiji, ali i kako je definitivno subota 16. marta početak drukčijeg političkog puta u Srbiji i protesta koji dobivaju jednu sasvim drugu dimenziju.

– Činjenica je da protesti nemaju definirane i jasne lidere s tim da se u zgradi RTS-a isticao Boško Obradović koji je inače vrlo nasilan i agresivan. Međutim, pitanje je i koliko on građana zapravo predstavlja s obzirom na političku snagu svoje stranke – rekao je Korać dodajući kako uvijek treba imati na umu činjenicu da je teško kontrolirati masu i kako među ljudima uvijek ima i onih koji su spremni na sve. Dveri su na izborima dobile pet posto glasova i imaju sedam zastupnika u parlamentu koji ima 250 članova.

Govoreći o protestima i događanjima u Beogradu hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako nasilni protesti zapravo odgovaraju samo Aleksandru Vučiću i kako ih on raznim metodama, pa i svojim izjavama, na neki način i izaziva. I on kao problem ističe nedostatak političkih lidera protesta.

– Na protestima u Beogradu, kao uostalom i onima u Podgorici, Tirani ili Parizu, nema lidera pa je tako nejasno s kim će Vučić razgovarati ako protesti i daju nekakav rezultat. Ko je osoba koja će tada iznijeti neke zahtjeve demonstranata, artikulirati ih, ali i držati demonstrante pod kontrolom. Kada do toga dođe, među demonstrantima u Srbiji doći će do novih podjela – kaže Puhovski.

Zanimljivo je i to da nijedna ambasada u Srbiji nije na bilo koji način osudilo upad demonstranata u zgradu RTS-a što je, kako mnogi kažu, također više nego znakovito. Kada je riječ o protestima u Beogradu, treba imati na umu i činjenicu kako je i režim Slobodana Miloševića pao na sličan način.

Isto tako i danas se mnogi sjećaju i protesta na samom početku 90-ih kada je na ulice Beograda izašla i tadašnja JNA s tenkovima, piše Večernji list.

Komentari

Autor: Večernji list

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.