Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demonstranti u Parizu palili vozila i kontejnere

pariz

Protestnom šetnjom sinoć su demonstranti u Parizu iskazali nezadovoljstvo zbog policijskog nasilja, a povod za proteste je bio prošlosedmični incident u kojem se četiri policajca sumnjiče da su zlostavljali i policijskom palicom silovali mladića tokom hapšenja.

Grupa demonstranata cijelu noć je marširala ulicama sjevernog pariskog kvarta Aulnay-sous-Bois u kojem se u četvrtak navečer i dogodio incident.

Demonstranti su u nekoliko navrata izazvali i nerede tokom kojih su zapalili nekoliko vozila i kontejnera za smeće. Uništen je i izlog jednog restorana.

Francuska policija je intervenirala i privela 24 izgrednika.

Incident koji je zgrozio francusku javnost se dogodio u četvrtak navečer, a policijske nadzorne kamere su snimile taj događaj. Pozivajući se na neimenovani policijski izvor, list “Le Monde” piše kako se na snimku vidi kako policajci skidaju pantalone i jedan od njih palicom brutalno siluje muškarca.

Francusko tužilaštvo podiglo je jučer i optužnice protiv četiri policajca koji se terete za niz krivičnih djela, uključujući silovanje i zlostavljanje tokom hapšenja tamnoputog 22-godišnjaka.

Uporedo s tim, francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno Le Roux suspendirao je četvoricu optuženih policajaca.

Eric Dupond-Moretti, advokat uhapšenog, izjavio je kako je njegov štićenik “Theo” silovan policijskom palicom i brutalno zlostavljan tokom hapšenja. Dodao je da je njegov štićenik trenutno u bolnici i da se oporavlja od operativnog zahvata kojem je podvrgnut nakon policijskog napada.

“Jedan policajac je optužen za silovanje, a preostala trojica se terete za zlostavljanje i prekomjernu upotrebu sile”, saopćeno je iz ureda tužioca u distriktu Bobigny.

https://www.youtube.com/watch?v=9Rz5NUEh16M