Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Desetine hiljada ljudi stiglo na Svetu zemlju na proslavu Božića

betlehem

Najviše rangirani pripadnici katoličkog klera sa Svete zemlje u četvrtak su pristizali u mjesto Isusovog rođenja, dok su proslave Božića počele u Betlehemu i u drugim mjestima.

Latinski patrijarh Fouad Twal prošao je kroz glavnu kapiju sigurnosnog zida na Zapadnoj obali koja odvaja Betlehem od obližnjeg Jerusalema i naišao na dobrodošlicu palestinskih zvaničnika.

Crkvena zvona su zvonila kada je kolona vozila u kojoj je bio Twal, u pratnji izraelske policije, ušla u dio teritorije koji je pod izraelskom kontrolom, smješten u hrišćanskom kvartu Starog grada u Jerusalemu. Kada je kolona stigla na palestinsku teritoriju, pratila ju je palestinska policija.

Patrijarh je u Betlehemu pješke došao na centralni trg Manger u biblijskom gradu.

Twal će predvoditi ponoćnu misu, uglavnom na arapskom jeziku, u Crkvi začeča, mjestu za koje se vjeruje da je u njemu rođen Isus. Očekuje se da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i premijer Rami Hamdallah prisustvuju ponoćki, prenosi dpa.

U božićnoj poruci objavljenoj u srijedu Abbas navodi da se moli za okončanje okupacije “u cilju ukrsnuća pravde u našoj svetoj zemlji”.

– Desci hiljada turista širom svijeta doputovali su u Izrael i na Palestinske teritorije radi praznične sezone – saopćila je glasnogovornica izraelskog ministarstva turizma Lydia Weitzman.

Očekuje se da konačna brojka koja bude objavljena nakon praznika bude za nekoliko procenata niža od 70.000 turista u 2014. godini zbog novog vala nasilja koje je zasjenilo proslavu praznika.