Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo suđenje za silovanja u Rogatici

sud bih

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH započelo je suđenje Milisavu Ikoniću, Draganu Lubardi i Zoranu Iliću, optuženim za višestruka silovanja u Rogatici.

Tužiteljica Lejla Konjić je rekla da će saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima pokazati da su oštećeni bili civili, a da su optuženi radnje koje nisu bile opravdane vojnom nuždom počinili kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Konjić je istakla da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi bili svjesni da postupaju prema ženama civilima, koje su bile zatočene.

Milisav Ikonić, Dragan Lubarda i Zoran Ilić su optuženi da su u junu i julu 1992. godine silovali više žena bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, oni su žene i djevojke bošnjačke nacionalnosti prisilno odvodili iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma u stanove u Rogatici, gdje su ih silovali.

Ikoniću se na teret stavlja da je u više navrata silovao S-1, a Lubardi višestruko silovanje N-1. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S-3.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Ilić i Lubarda pripadnici VRS-a.

Suđenje će biti nastavljeno 22. januara iduće godine, javio je BIRN – Justice Report.