Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervenisao "kfor"

Desetine ozlijeđenih u današnjim neredima na Kosovu

kfor povrijedjen vojnik
FOTO: Arben Hoti / slobodnaevropa.org

Predstavnici zemalja Kvinte u Prištini – SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke i Francuske – zatražili su od premijera Kosova Albina Kurtija da poduzme korake koji bi doveli do deeskalacije nasilja

Nekoliko pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) povrijeđeno je 29. maja tokom intervencije rastjerivanja srpskih demonstranata u Zvečanu na sjeveru Kosova.

Snimatelj Radija Slobodna Evropa je zabilježio ove prizore.

kfor povrijedjen vojnik
FOTO: Arben Hoti / slobodnaevropa.org

Tokom intervencije korišteni su suzavac i šok-bombe, a na vojnike su bacani kamenje, flaše i Molotovljevi kokteli.

Radiotelevizija Kosova javila je da je u sukobu ozlijeđeno 11 italijanskih vojnika u sastavu KFOR-a.

-Više od 53 osobe imaju različite vrste ozljeda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijlne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je lokalne srpske ilegalne strukture za izazivanje sukoba.

“Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, vojnike KFOR-a i novinare. Ove neprihvatljive akte nasilja trebaju osuditi svi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabiliziraju sjever Kosova, moraju se suočiti sa pravdom”, poručila je Osmani na Twitteru.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Republike Srbije Nemanja Starović izjavio je za RTS da su dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja u sukobu s KFOR-om i kosovskom policijom u Zvečanu, te da je jedan od ranjenih u teškom stanju.

Do sukoba lokalnih Srba s jedne i pripadnika kosovske policije i KFOR-a s druge strane došlo je kada je kosovska policija suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su protestvovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni lokalnim izborima (koje su Srbi na nagovo Beograda bojkotovali), da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Predstavnici zemalja Kvinte u Prištini – SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke i Francuske – zatražili su od premijera Kosova Albina Kurtija da poduzme korake koji bi doveli do deeskalacije nasilja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je obraćanje građanima večeras u 20 sati na prvom programu RTS-a u vezi s novom eskalacijom nasilja na sjeveru Kosova.