Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neočekivan potez

Španski premijer raspisao vanredne izbore nakon poraza njegove stranke na regionalnom nivou

Pedro Sanchez
FOTO: Pixsell

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP)

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u ponedjeljak da će raspustiti parlament i da će zemlja održati prijevremene opće izbore 23. jula nakon rezultata lokalnih izbora održanih u nedjelju, javlja AFP.

-Odluku sam donio nakon rezultata jučerašnjih izbora – rekao je Sanchez naciji u televizijskom obraćanju.

Sanchezova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) i njen mlađi saveznik Podemos izgubili su većinsku podršku glasača na regionalnim izborima održanim u nedjelju, dok su konkurentska konzervativna Narodna partija i krajnje desničarska stranka Vox postigle zapažen rezultat.

-Iako su jučerašnji izbori imali lokalni i regionalni opseg, značenje izbora prenosi poruku koja nadilazi to. Zato, i kao premijer i kao generalni sekretar PSOE-a, lično preuzimam odgovornost za rezultat – rekao je Sanchez.

Španski premijer raspisao je u ponedjeljak prijevremene opće izbore za 23. juli, što je iznenađujući potez nakon što je njegova Socijalistička partija ozbiljno uzdrmana na lokalnim i regionalnim izborima.

Prije debakla u nedjelju, Sanchez je insistirao da će svoj četverogodišnji mandat odraditi s ljevičarskim koalicionim partnerom United We Can (Ujedinjeni možemo), nagovještavajući da će izbori biti održani u decembru.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Socijalisti su uspeli da ostvare tijesnu pobjedu u samo tri od ukupno 12 regija, dok je u ostalih devet, najverovatnije, Narodna partija odnijela pobjedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Vox.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspjeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsjednica Isabel Díaz Ayuso iz redova Narodne partije uspjela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Pored Sevilje, PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Castillu-La Manchu i Kanare na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.