Globus

Kairo

Desetine povrijeđenih: Policija čuva Crvenu tvrđavu, poljoprivrednici nastavljuju proteste

27/01/2021

Deseci hiljada poljoprivrednika, protestirajući protiv reformi poljoprivrednog sektora za koje kažu da idu u korist velikim privatnim kupcima na račun uzgajivača, kampiraju na periferiji grada već dva mjeseca

Stotine policajaca čuvalo je u srijedu povijesnu Crvenu tvrđavu u srcu indijske prijestolnice nakon nasilnih sukoba između farmera i vlasti u kojima je jedna osoba ubijena, a najmanje 80 ozlijeđeno.

Deseci hiljada poljoprivrednika, protestirajući protiv reformi poljoprivrednog sektora za koje kažu da idu u korist velikim privatnim kupcima na račun uzgajivača, kampiraju na periferiji grada već dva mjeseca.

Protestna povorka traktora oko rubova grada koja se podudara sa proslavom Dana Republike u utorak pretvorila se u haos kad su se neki poljoprivrednici razišli s dogovorenih ruta, probijajući barikade i sukobljavajući se s policijom, koja ih je suzavcem i palicama pokušala obuzdati, prenosi Reuters.

Neki su farmeri koji su nosili ceremonijalne mačeve stigli do Crvene tvrđave, gdje premijer Narendra Modi održava godišnji govor, i gdje su se peli uz vanjske zidove i dizali zastave.

Do utorka navečer policija je uklonila demonstrante iz kompleksa tvrđave, ali u srijedu je ostala prisutna jaka sigurnost.

Poljoprivreda zapošljava oko polovine indijskog stanovništva od 1,3 milijarde, a protesti oko 150 miliona zemljoposjednika jedan su od najvećih testova s ​​kojima se Modi susreo od dolaska na vlast 2014. godine.

Putevi koji vode preko New Delhija ostali su zatvoreni, dok je dodatna policija, uključujući vojne formacije, bila na mjestima protesta na periferiji indijske prijestonice.

Vlada je blokirala internet u nekim dijelovima glavnog grada, a brzine mobilnih uređaja bile su male.

Nasilje je u utorak osudio Samyukt Kisan Morcha, grupa poljoprivrednih sindikata koji organiziraju proteste. Oni bi se trebali sastati kasnije u srijedu kako bi odlučili o odgovoru na nasilje.

Vlasnici farmi od istočne indijske države Odisha do zapadne države Gujarat rekli su u srijedu da će nastaviti podržavati demonstrante u Delhiju.

“Već smo jasno stavili do znanja da želimo da se ukinu sva tri zakona o poljoprivredi. Nećemo se povući prije nego što vlada u potpunosti ukine zakone”, rekao je Raman Randhawa, čelnik farme iz države Radžastan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.