Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori u mađarskoj

Desničaru Orbanu se uveliko ljulja vladajuća pozicija, “napada” ga ujedinjena opozicija

klada dobrev peter marki-zay tw

Politički autsajder Peter Marki-Zaj predvodiće ujedinjeni opozicioni blok na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022. u nastojanju da svrgne Viktora Orbana poslije više od deset godina na vlasti

Poslije pobjede u drugom krugu preliminarnih izbora, konzervativni gradonačelnik mađarskog gradića i politički autsajder bez stranačke pripadnosti, vodiće opoziciju koja prvi put ima “razumne izglede” protiv populističkog premijera Viktora Orbana, ocjene su svjetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Politički autsajder Peter Marki-Zay predvodiće ujedinjeni opozicioni blok na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022. u nastojanju da svrgne Viktora Orbana poslije više od deset godina na vlasti, ističe BBC.

Marki-Zaj pobijedio je u drugom krugu preliminarnih izbora 17. oktobra ljevičarku Klaru Dobrev, koja se potom obavezala da će ga podržati na čelu saveza šest opozicionih stranaka.

Prema anketama, dodaje BBC, 49-godišnji Marki-Zay ima najveće šanse da svrgne desničarskog premijera čija je stranka Fides na vlasti od 2010. i koja već godinama ima koristi od fragmentirane opozicije.

Fides je u saopštenju poslije opozicionih izbora naveo da je njihov suparnik potpisao pakt s političkom ljevicom kako bi im pomogao da se vrate na vlast i povećaju poreze.

Novi lider opozicije, kako ističe BBC, proslavio se 2018. pobijedivši na izborima za gradonačelnika u gradu Hodmezovašarhej na jugu zemlje, koji se smatrao uporištem Fidesa.

Raznovrsna grupa od šest opozicionih stranaka okupila se u nastojanju da porazi Orbana, organizujući preliminarne izbore za odabir zajedničkih kandidata kako u pojedinim izbornim okruzima, tako i za mjesto premijera, naveo je Politico.

Do saveza je došlo zbog zabrinutosti da je sadašnji mađarski izborni sistem, koji je osmislio Fides, otežao opoziciji mogućnost da svrgne moćnog premijera zemlje ako se na izborima kandiduju odvojeno.

U drugom krugu preliminarnih izbora niz liberalnih, ljevičarskih i centrističkih političara stalo je iza Marki-Zaja, tvrdeći da on ima najveće šanse da pobijedi Orbana.

Obraćajući se pristalicama u Budimpešti, Marki-Zay je obećao da će raditi na promjeni mađarske političke kulture i pozvao je zemlju da se ujedini.

Prvi put otkako je došao na vlast, Orban će se sljedeće godine suočiti s ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koji uključuje i socijaliste, liberale i stranku Jobik, nekada krajnju desnicu a sada desni centar, ističe Rezters.