Globus

osporavaju supremaciju zakona

Von der Leyen: Presuda Ustavnog suda Poljske je prijetnja za EU

19/10/2021

- Ne možemo i nećemo dopustiti da naše zajedničke vrijednosti budu dovedene u rizik. Vladavina zakona je ljepilo koje zajednički drži naše zemlje - kazala je Von der Leyen

Čelnica Evropske unije izjavila je u utorak da je nedavna presuda Ustavnog suda Poljske koja osporava supremaciju zakona EU prijetnja temeljima bloka.

Obraćajući se evropskim poslanicima u Strasbourgu, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, izjavila je da je duboko zabrinuta presudom, koja je kako kaže, “direktan izazov jedinstvu EU, i podriva zaštitu i nezavisnost pravosuđa”.

– Ne možemo i nećemo dopustiti da naše zajedničke vrijednosti budu dovedene u rizik. Vladavina zakona je ljepilo koje zajednički drži naše zemlje – kazala je Von der Leyen.

Odnosi između Poljske i EU dostigli su novi najniži nivo u ovom mjesecu nakon što je Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju prednost nad onima 27- članog bloka, kome se Poljska pridružila u 2004., eskalirajući tinjajuće napetosti oko demokratskih standarda između poljske desničarske nacionalističke vlade i institucija u Bruxellesu.

– Želimo snažnu Poljsku u jedinstvenoj Evropi – izjavila je von der Leyen, dodajući kako je otvorena za kompromis, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.